Statul Mississippi (SUA) va înlătura simbolul confederat din steag

Legislativul statului Mississippi din sudul Statelor Unite ale Americii a votat o lege prin care elimină simbolul confederat din steagul său. Deși Războiul Civil din SUA s-a finalizat în 1865, după 4 ani de lupte în care și-au pierdut viața aproxiativ 840.000 de oameni, facțiunea pierzătoare (Confederația) și-a păstrat unele simboluri, fie în drapeluri, statui sau nume ale instituțiilor.

Duminica aceasta, parlamentarii din Mississippi au votat înlăturarea simbolului care stă pe steagul statului de mai mult de un secol. Voturile au fost majoritare pentru această decizie, Camera votând în favoarea înlăturării cu 91 pentru și 23 împotrivă, iar Senatul cu 37 voturi pro și doar 14 contra. Guvernatorul Tate Reeves a declarat că nu se va împotrivi aplicării legii, deși se exprimase în trecut împotriva acestei înlăturări a simbolului confederat.

Sinonim cu rasism și sclavie

Confederația reprezintă tabăra pierzătoare a Războiului Civil American. Odată cu alegere în funcție a președintelui Abraham Lincoln în 1860, din partea Partidului Republican, care purtase o campanie politică împotriva expansiunii sclaviei în afara statelor în care aceasta exista deja, 7 state din sudul Statelor Unite au emis o declarație de secesiune, înființând Statele Confederate ale Americii (SCA). Administrația SUA a declarat secesiunea drept rebeliune, iar ostilitățile oficiale între beligeranți au început în aprilie 1861, când forțele confederate au atacat postul militar federal de la Fort Sumter, Carolina de Sud. Odată cu mobilizarea armată, alte 4 state din sudul SUA care susțineau sclavia s-au alăturat Confederației. După înfrângerea definitivă a SCA în 1865, simbolurile acesteia au rămas sinonime cu scalavia și rasismul.

Populația Mississippi de aproape 3 milioane de oameni, conform recensământului din 2010, va fi consultată în noiembrie cu privire la noul drapel, care nu va include simbolul Confederației. O comisie formată din 9 persoane desemnate de guvernanții statului vor înainta până la data de 14 septembrie un nou design, care va include neapărat sloganul „In God We Trust.” Noul steag ar urma să fie folosit din 2021.

Fotografie: ASSOCIATED PRESS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *