Cartel ALFA: reorganizarea Tarom trebuie să înceapă cu conducerea, nu angajații

Confederația Națională Sindicală “Cartel ALFA” atrage atenția printr-o scrisoare deschisă asupra procesului de restructurare demarat la nivelul Companiei Naționale TAROM. Sindicatul, în numele membrilor săi din cadrul Tarom, solicită prim-ministrului Ludovic Orban și ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor Lucian Bode să salveze compania prin vizarea cu prioritate a posturilor de conducere.

Procesul de restructurare propus de conducere vizează concedierea a 25% din personalul actual. Conform semnatarilor, cei din conducerea companiei au dus Tarom în această situație dezastruoasă, neavând capacitatea să o redreseze acum.

La acest nivel, organigrama s-a lărgit constant în ultimii ani, cu diversele echipe de consilieri pe care le-au adus numeroșii directori care s-au perindat succesiv la conducerea acestei companii. Mulți dintre aceștia și-au găsit un loc călduț, plătit generos, rămânând în companie pe cvasi-sinecuri. Mai mult decât atât, aceștia “s-au asigurat” suplimentar împotriva concedierii, prin sume compensatorii exorbitante trecute în contract, fără nicio transparență sau vreun proces de negociere colectivă. Aceste abuzuri din cadrul companiei reprezintă un subiect de competența DNA, instanță de altfel sesizată de sindicate de-a lungul timpului.

Cei de la Cartel ALFA subliniază că situația în care se află Tarom nu este determinată de criza sanitară cu COVID-19, ci doar amplificată. Cauza ar fi reprezentantă de deciziile proaste de la nivel de management. În perioada de după 2007, compania a avut pierderi de peste 600 milioane de dolari, pierderi pentru care totuși nimeni nu este responsabil.

Nu salariații sunt responsabili de această situație, ci deciziile luate la nivel de management

Lipsa cronică de dialog social, simulacrele de negocieri colective, absența unui plan consistent de afaceri și căpușarea politică, sunt câteva dintre motivele care au dus în opinia sindicaliștilor la transformarea companiei dintr-un un simbol de prestigiu al României, recunoscut la nivel internațional, într-o societate la marginea falimentului.

(Î)n ultimii 12 ani, ca urmare a acestei politici de distrugere, compania a decăzut, pierzând sau renunțând la rute externe, acumulând pierderi și împingând spre concurență personal supra-calificat, pe a cărui pregatire s-au cheltuit sume considerabile, cu consultanta externă plătită pe sume exorbitante, Tarom devenind practic cel mai mare furnizor de personal calificat în domeniul aviației de transport din țară.

Salariații sunt cei care au menținut activitatea companiei, lucrând în condiții din ce în ce mai precare, în unele cazuri cu sacrificarea vieții personale, cu o salarizare scăzută și inechitabilă, atât în raport cu valoarea muncii lor, cât și în raport cu distribuția veniturilor în interiorul companiei. Atragem atenția că personalul operațional al companiei este calificat și înalt calificat. Pierderea acestor oameni va avea consecințe serioase în momentul reluării activităților de zbor odată cu diminuarea sau încetarea crizei sanitare.

(E)vitați să transformați lucrătorii în țapi ispășitori pentru ceea ce este un dezastru determinat de incompetență managerială și jaf politic, să respectați transparența și obligația de consultare și informare a lucrătorilor prin dialog social în vederea găsirii de soluții alternative de eficientizare și relansare economică, nu numai prin politica de personal.

Dacă doresc cu adevărat să salveze Tarom, cei din Guvernul Orban trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a orienta procesul de restructurare al Companiei Naționale Tarom exact acolo unde trebuie, la nivelul personalului de conducere, directori și foști sau actuali consilieri care nu au expertiză și/sau experiență în aviația de transport, având în schimb salarii și beneficii disproporționate și complet nejustificate în raport cu responsabilitatea și eficiența în companie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *