Luna PRIDE și protestele de la originea mișcării pentru drepturile LGBTQ
Un câștig al drepturilor omului și al bunului simț, de peste oceanul Atlantic: Curtea Supremă a SUA a legiferat în luna iunie că angajatorii nu vor avea voie să dea afară nicio persoană de la locul de muncă, doar pentru că aceasta este gay, lesbiană, bi sau trans. Această decizie a fost adăugată la Civil Rights Act.
Vestea vine tocmai în luna iunie, când în fiecare an se celebrează PRIDE, promovarea afirmării de sine, a demnității, a egalității și a vizibilității sporite a persoanelor lesbiene, gay, bisexuale și transgender și queer ca grup social. PRIDE care se traduce în MÂNDRIE, spre deosebire de rușinea și stigmatul social cu care au fost tratați oamenii, reprezintă perspectiva principală care consolidează majoritatea mișcărilor pentru drepturile LGBTQ. Mândria și-a împrumutat numele organizațiilor, institutelor, fundațiilor, titlurilor de cărți, publicațiilor, canale mass-media sau biblioteci cu temă LGBTQ.
Originea PRIDE se regăsește în protestele din 1969 împotriva atacului polițist al hanului Stonewall din New York. Atunci, patronii și localnicii LGBTQ, mulți dintre ei oameni de culoare, iar majoritatea muncitori, s-au revoltat împotriva poliției timp de 6 zile. De la acest eveniment a fost revoluționată mișcarea drepturilor LGBTQ și oamenii s-au organizat mai bine dând naștere Pride și a paradei cu care a fost asociat de atunci acest moment din istorie, primul având loc pe 28 iunie 1970.
În anii 50 și 60 persoanele LGBTQ din SUA se confruntau cu un sistem legal injust. În timp ce atacurile poliției asupra barurilor gay erau de rutină în anii 1960, ofițerii au pierdut rapid controlul situației la Hanul Stonewall în 28 iunie 1969. Și în nopțile care au urmat. Locuitorii cartierului Village s-au organizat rapid în grupuri de activiști pentru a face localurile sigure pentru persoanele indiferent de orientarea lor sexuală și fără teama de a fi arestați.
-
Pingback: LEGO a anunțat un nou set pentru a celebra diversitatea din societate – Independentul