Evacuările forțate au fost reluate la Timișoara
Dacă pe timpul pandemiei evacuările au fost sistate, birocrații și birourile de executori judecătorești au muncit cu spor pentru ca, de îndată ce este permis, să poată da afară oamenii din casele lor. În Timișoara, două evacuări forțate au aruncat zeci de oameni în stradă imediat ce moratoriul pe evacuări a fost ridicat.
Grupul Dreptul la Oraș anunță că în data de 15 mai, imediat după încetarea stării de urgență, 6 familii au fost evacuate dintr-un imobil situat în zona Pieței Traian. La scurt timp după ce au cumpărat clădirea, noii proprietari i-au forțat pe locatari să-și părăsească locuințele într-o singură zi, chiar dacă aceștia locuiau aici de 10 ani. Evacuarea a fost realizată de către poliția locală, fără o hotărâre a unei instanțe judecătorești. Celor evacuați nu li s-a oferit nici o alternativă, deși printre persoanele evacuate se numără și copii și oameni în vârstă.
Barăcile din Torontalului distruse de poliție
Iar pe 12 iunie, dimineața la ora 6:00, în cartierul Torontalului din Timișoara, o comunitate de aproximativ 10 oameni a fost în mod violent evacuată. Oamenilor nu li s-a oferit nici o alternativă, nici un sprijin ci au fost pur și simplu aruncați în stradă. Cele 11 mașini de poliție au venit cu intimidare și amenințări, distrugând adăposturile locatarilor. Comunitatea din Torontalului locuiește acolo de 4 ani. Odată ce terenul a fost privatizat, situația lor a devenit fragilă, putând fi aruncați oricând în stradă. În timpul pandemiei, amenințările și jignirile au curs la adresa lor, oamenii fiind puși în situația de a-și găsi singuri o alternativă într-o perioadă în care nu se putea circula pe străzi.
DREPTUL LA ORAȘ (DO) este un grup din Timișoara, organizat democratic și non-ierarhic, de analiză critică și acțiune directă. Grupul dorește ca orașul să aparțină tuturor locuitorilor, prezenți și viitori, temporari și permanenți, privilegiați și marginalizați. Un oraș just în care toți și toate, indiferent de clasă, etnie, gen, orientare sexuală, religie etc., să avem acces echitabil la resurse și servicii sociale. Un oraș în care participăm cu toții la luarea deciziilor și formularea politicilor publice, pentru că doar prin acest proces emancipator devenim cetățeni deplini. Un oraș care pune oamenii și natura înaintea profitului economic.