Indexul BigMac™ 2020. Unde se plasează România?
Indexul BigMac™ este o modalitate de a măsura paritatea puterii de cumpărare (PPC) dintre țările de pe mapamond. Pentru că acest sandwich are aceeași mărime și standard de calitate în toate țările unde operează restaurantul de fast-food, poate fi un bun indicator pentru puterea de cumpărare individuală. Acest index a început în 1986 mai mult ca o ironie ilustrată pentru PPC, publicată în The Economist în fiecare an de atunci.
Paritatea puterii de cumpărare (PPC) este o metodă folosită în economie pentru a calcula o rată de schimb alternativă între monedele unor state. Cu ajutorul acestei parități se măsoară puterea de cumpărare a unei monede, într-o unitate de măsură internațională cum sunt dolarii americani. Ratele de schimb ale parității puterii de cumpărare sunt folosite pentru compararea nivelului de trai din țări diferite. În mod normal bunurile și serviciile au prețuri diferite în unele țări comparativ cu altele datorită multor factori, însă folosind acleași produs, cum este acest sandwich, fabricat la nivel mondial folosind același standard, putem avea o imagine interesantă, chiar dacă nu precisă 100% științific.
România se află printre ultimele trei locuri ale Indexului Big Mac 2020, urmată doar de Rusia și Africa de Sud, dintr-un total de 56 de state.
Sistemul pe care îl presupune Indexul BigMac™ are însă limitele sale. Deoarece franciza McDonald’s nu este prezentă peste tot în lume, în special în Africa. De asemenea, nu există aceeași cerere pentru acest sandwich în India cum este în SUA, o țară în care consumul de carne de vită este la cele mai mari nivele.