Interzicerea participării la sesiunile de examene pe baza temperaturii, clasificată drept discriminantă

Măsura pentru sesiunile speciale anunțată de Ministerul Educației este considerată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării drept neadecvată. În urma sesizării Avocatului Poporului, Ordinul comun al MEN și Ministerul Sănătății a fost clasificat drept discriminare indirectă.

Văd ca la final CNCD face chiar şi o recomandare Ministerului Educaţiei, să revină asupra acelui ordin şi să găsească o altă formulă prin care toţi elevii să poată să participe la aceste examene şi de evaluare naţională şi de bacalaureat în condiţii de egalitate şi am observat că sugestia dată de ei coincide de fapt cu un lucru pe care şi eu l-am spus în alte interviuri – se poate gândi la o încăpere în care să fie puşi cei care ar avea temperatura mai mare decât standardul normal.

Renate WebeR
(Avocatul PoporuluI)

Reprezentanții Guvernului Orban doreau să nu se permită accesul candidaţilor la examenele de Evaluare Naţională şi Bacalaureat din 2020, care prezentau au temperatură corporală mai mare de 37,3 grade Celsius. Conform CNCD, scopul măsurii analizate este de a asigura protecţia tuturor participanţilor la examen din punct de vedere medical, acesta fiind legitim. Însă măsura gândită și propusă de către Guvern, chiar dacă nu este în mod intenționat discriminantă, ea este neadecvată şi nu este necesară deoarece:

  • infectații cu noul coronavirus pot avea temperatura corporală în parametri normali, adică cei numiţi asimptomatici;
  • nu există o corelație între temperatura de 37,3 grade Celsius și statutul de purtător al SARS-CoV-2;
  • alți factori, de natură ne-medicală, pot duce la o creştere a temperaturii de peste pragul instituit de Minister.

Astfel, interzicerea accesului elevilor pe baza temperaturii corporale presupune „încălcarea exercitării dreptului la educaţie, în condiţii de egalitate.” Adică evaluaţi în condiţii egale, nu fiind obligați de către Guvern să dea examenele în alte zile. CNCD recomandă instituţiilor competente identificarea altor măsuri pentru a asigura dreptul la educaţie încălcat, ținând cont și de pandemia cu COVID-19. Printre alternativele găsite de Consiliu se numără asigurarea de către unitățile de învățământ al unor săli pentru elevii care depășesc temperatura stabilită.

Fotografie: Anna Shvets

  1. Pingback: În ciuda deciziei CNCD, Ministerul Educației continuă cu măsura luării temperaturii – Independentul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *