Cum este percepută coloana unui muncitor vs. coloana unui ministru în România

Subiectul drepturilor cetățenilor din România care lucrează în agricultură în alte state membre ale UE este dezbătut încă din perioada stării de urgență, dar și după când guvernanții au găsit în necazurile lucrătorilor sezonieri un prilej de a-și face imagine electorală. Oamenii din domeniu, adevărații activiști și o parte din presă încearcă să-i tragă la răspundere pe decidenți, miniștri, parlamentari sau primari și urmăresc promisiunile rostite în conferințe de presă sau rețele de socializare.

Un astfel de caz este cel al lui Alin Rotaru, unul din lucrătorii românii rămași neplătiți după ce a muncit la o fermă în insolvență din Bornheim, Germania. Acesta are spatele rupt și nicio protecție socială din cauza contractului discriminatoriu sub auspiciile căruia muncea în agricultura din cel mai dezvoltat stat al UE. Are în continuare dureri de spate groaznice, după operația pe care a avut-o în Germania. Proiectul România – Țara Muncii Ieftine demască iluzia promisiunilor guvernanților și eforturile pe care organizațiile civice, sindicatele și activiștii pentru drepturi egale le-au depus după ce reprezentanta Ministerului Muncii și și Protecției Sociale și ai celor din Ambasada României în Germania le-au întors spatele.

„📣 Alin locuiește în județul Iași, și are nevoie ACUM de îngrijire medicală pentru durerile de spate. El nu are asigurare medicală în țară pentru că a muncit pe un contract de sezonier făcut astfel încât să nu se bucure de niciun drept. Așa e în munca sezonieră de ani de zile.” Acesta este parte din mesajul publicat ieri de către cei de la Țara Muncii Ieftine, un apel către oameni de a veni în solidaritate cu muncitorul român.

Accesul gratuit la servicii medicale trebuie să devină o garanție, în special pentru o țară care se bazează pe lucrătoare și lucrători în migrație continuă.

Pentru a completa informarea publică, Costi Rogozanu expune cât se poate de succint acest episod în Libertatea. Și este vorba de un episod pentru că „munca sezonieră cu estici are un lung istoric de abuzuri, virusul doar le-a scos la suprafață.” Abuzul care fusese adresat în urmă cu ceva timp de către ministra Violeta Alexandru doar pentru PR și publicitate pozitivă are loc în Bornheim, orașul din Germania unde românii și germanii deopotrivă au organizat proteste pentru drepturi egale ale angajaților sezonieri. Rogozanu spune că Alin Rotaru a lucrat mai întâi cu sparanghel, apoi a fost mutat la căpșuni. Nici un răspuns de la Guvern până în această zi.

În același timp cu lumea politică ignorantă cu încă un român care suferă de pe urma abuzurilor din domeniul legislației muncii, o altă persoană care a reclamat dureri de spate îi este dovedită multă compasiune din partea parlamentarilor. Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, are norocul că statutul de guvernant îl ajută astfel încât problemele coloanei sale vertebrale să nu îi afecteze negativ contractul de muncă. Din contră!

Ștefan s-a prezentat marți în Parlament cu un guler cervical. Prezența sa era motivată de dezbaterea moțiunii simple împotriva sa. Dacă avea loc un vot existau mari șanse să fie demis din funcție. Acesta a anunţat plenul Camerei Deputaților despre problema sa serioasă la coloană și a scăpat de demitere pentru moment. Moţiunea a fost doar citită, iar dezbaterea din partea grupurilor parlamentare va avea loc la o altă dată, neanunțată momentan.

Pentru un muncitor din agricultură coloana vertebrală distrusă tocmai de munca depusă de acesta dar și a contractului abuziv care nu îi asigură îngrijiri medicale, decidenții politici nu au nici un comentariu. Pentru un ministru, aceeași coloană, mai puțin distrusă de munca grea din agricultură, este un motiv de compătimire din partea acelorași decidenți și chiar prelungire a contractului de muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *