UTA și bugetul local în 2017-2019

Atenția publică din lumea sportivă este concentrată în acest moment pe clubul de fotbal UTA. Scandalul produs de decizia Federației Române de Fotbal de a înjumătăți punctajul echipei arădene aflate pe primul loc în Liga 2 este dezbătută în mass-media de profil, atât la nivel națională cât și local. Tocmai în anul în care echipa celebrează 75 de ani de la înființare. Acest moment oferă însă prilejul perfect pentru a revedea succint câți bani a primit doar în ultimii 3 ani UTA de la bugetul local și ce impact are faptul că o entitate privată deține clubul iubit de atâția arădeni.

Istoria echipei este tumultoasă, cu patroni rău-platnici, o administrație locală neprietonasă și o asociație a suporterilor care deține sigla și palmaresul Bătrânei Doamne din Arad. În ultimii ani s-a căzut la pace, chiar dacă toți cei implicați au fost forțați de împrejurări și nu din sentimente de prietenie. Momentan, UTA este o entitate privată, cu toate că sumele primite ca finanțare de la bugetul public sunt mai mari de la an la an și asigură 90% din bugetul clubului, conform cu cele declarate de către cei din conducere.

1 milion de euro pe an

Între 2017 și 2019, toate informațiile apărute în presă arată că UTA a primit, în medie, 1 milion de euro pe an. O sumă câștigată în concursurile organizate de Centrul Municipal de Cultură, deși concurs nu mai poate fi numit din moment ce susținerea financiară era anunțată în prealabil de către cei din administrația locală.

Proiecte gen „Împreună cu UTA” sau „UTA, brand și performanță” au primit sume de ordinul milioanelor de lei. Din sumele vehiculate în presă , între august 2017 și septembrie 2019, aflăm că un total de 16.450.000 lei sau 3.427.083 euro au fost alocați din bugetul local către Asociața Fotbal Club UTA.

Este UTA de vânzare?

În plin scandal cu FRF, Flacăra-Roșie a publicat un articol în care spune nici mai mult nici mai puțin că echipa de suflet a arădenilor este pe punctul de a fi vândută unor oameni de afaceri (din China) cu care ar fi negoicat fostul primar Gheorghe Falcă. Informațiile sunt mai degrabă suspiciuni și ele vin dintr-o singură zonă a presei locale, ele nefiind preluate, dar nici confirmate sau infirmate de către conducerea UTA.

Este interesant însă de analizat această perspectivă și mai ales refuzul conducătorilor politici ai orașului când fostul președine al UTA, Marin Lupaș, a propus în ianuarie 2018 ca administrația locală să preia clubul, adică să îl transforme în club sportiv municipal. Dacă UTA ar deveni în mod real a arădenilor și nu ar rămâne în controlul unei entități private care primește anual peste 1 milion de euro de la bugetul local, cu siguranță nu ar putea fi vândută cu ușurință.