Dieselgate: unul din managerii Volkswagen a pledat vinovat pentru înșelarea testelor de emisii poluante
Rupert Stadler este cel mai înalt reprezentat al industriei auto din Europa care a fost condamnat pentru înșelarea testelor de emisii poluante, cunoscut drept Dieselgate. Tribunalul din München l-a condamnat pentru fraudă pe fostul manager al Audi, parte a grupului Volkswagen, care a pledat vinovat în procesul demarat în urma unei anchete a Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA). Acesta a primit astfel o sentință de închisoare cu suspendare, în locul uneia cu executare.
Fostul șef al diviziei de lux a Volkswagen a recunoscut faptele, la aproape 3 ani după ce au fost demarate procedurile legale. Tribunalul regional din München l-a condamnat pe Stadler la o pedeapsă cu închisoare cu suspendare de 21 de luni și plata unei amenzi de 1,1 milioane de euro. Acestă sentință îl face cel mai înalt reprezentant al industriei auto condamnat pentru mașini care au înșelat testele de emisii cu ajutorul unui software.
Fostul manager în vârstă de 60 de ani a contestat acuzațiile încă de la începutul anchetei și pe tot parcursul audierilor care au început în septembrie 2020, însă avocații, procurorii și judecătorii au ajuns la un acord după ce a pledat vinovat. Trei manageri de rang inferior au acceptat și ei astfel de acorduri.
Acțiunea ilegală a fost descoperită în septembrie 2015, de Agenția pentru Protecția Mediului din SUA. În urma acuzațiilor EPA, Volkswagen a recunoscut că a montat 11 milioane de motoare „EA 189” în vehiculele sale diesel cu un software capabil să le facă să pară mai puțin poluante la testele de laborator precum și testele pe șosea. Scandalul a costat pe Volkswagen mai mult de 30 de miliarde de dolari în amenzi și aranjamente și a văzut doi directori ai concernului din SUA trimiși la închisoare.
Nu se cunoaște cât impact negativ a avut trucarea asupra calității mediului și prin urmare a sănătății publice. Cu toate acestea, a obligat într-un fel întreaga industrie auto în a se îndepărta de dependența de motoarele diesel, care reprezentase aproape jumătate din piața auto din Europa, la interzicerea treptată a acestor tipuri de automobile și adoptarea vehiculelor electrice.