A început Conferința de la Bonn privind schimbările climatice

Conferința de la Bonn privind schimbările climatice de anul acesta (SB58) a debutat luni, 5 iunie. Evenimentul organizat de Organizația Națiunilor Unite are ca scop pregătirea deciziilor ce ar urma să fie adoptate la COP28 din Emiratele Arabe Unite, în decembrie.


Aspecte precum bilanțul global, obiectivul global privind adaptarea, tranziția justă către societăți durabile, programul de lucru de atenuare și pierderile și daunele, vor fi discutate în cadrul evenimentului. Faza tehnică a bilanțului global se va încheia la Conferința de la Bonn și va marca începutul fazei politice care va contribui la un rezultat puternic al primului bilanț la COP28.

Un acord puternic privind o tranziție justă poate fi un instrument puternic pentru a permite o acțiune ambițioasă în domeniul schimbărilor climatice. Poate genera încredere pentru a stimula dezvoltarea transformațională. Așadar, să ne propunem un proiect de text aproape final pe care să îl ducem la COP.

Obiectivul global privind adaptarea va identifica unde trebuie să ajungă lumea pentru a fi rezistentă. Rezultatul acestei piese de negociere se concentrează pe producerea unui cadru care va include componente structurate, care exemplifică zona de aterizare pentru reziliența globală. De asemenea, ne va permite să evaluăm progresul în atingerea obiectivului de adaptare, în orice moment.

Simon Stiell, secretarul executiv al ONU pentru Schimbările Climatice

Pentru mulți oameni din întreaga lume, limitarea încălzirii planetei la 1,5 grade Celsius este o chestiune de supraviețuire. Bilanțul global este oportunitatea unei generații de a corecta cursul pe care ne aflăm, de a proiecta o cale de urmat pentru a aborda schimbările climatice cu o vigoare și o perspectivă proaspătă, a mai adăugat reprezentantul organizației internaționale.

O sarcină cheie la SB58 va fi pregătirea deciziilor la COP28 pentru operaționalizarea noului fond de pierderi și daune și aranjamente de finanțare, împreună cu o decizie privind gazda rețelei Santiago referitoare la pierderi și daune.