Parteneriat la Iași pentru protejarea copiilor de violenţă, exploatare şi abuz
Consiliul Judeţean Iaşi, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Iaşi, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului si Adopţie, UNICEF şi Asociaţia Alternative Sociale au anunţat sprijinul pentru creşterea accesului copiilor – în special a celor vulnerabili, precum copii afectaţi de sărăcie, copii cu dizabilităţi, copii fără îngrijire părintească, inclusiv copii refugiaţi – la servicii esenţiale care să le asigure protecţie şi îngrijire.
Între primele rezultate ale parteneriatului dintre organizaţii se numără o mapare a serviciilor sociale pentru copil si familie în judeţul Iaşi realizată de Asociaţia Alternative Sociale cu sprijinul UNICEF şi cu finanţare din cadrul Fondului de Răspuns Rapid al Guvernului Elveţiei, datele colectate urmând să fie în curând prezentate sub forma unui instrument digital.
Nu se poate vorbi de o societate modernă, incluzivă, fără asistenţă socială, în toate formele de care au nevoie cei aflaţi în dificultate, au declarat autoritățile locale. O parte importantă din bugetul judeţului este destinată susţinerii activităţii DGASPC şi reformei sistemului de asistenţă socială.
Cu sprijinul UNICEF şi cu finanţare elveţiană, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi va reabilita o clădire pentru a o transforma in centru de zi pentru comunitatea din cartierul Bucium şi pentru cei peste 40 de copii din instituţii din Ucraina aflaţi în prezent în grija DGASPC Iaşi.
Un alt element al colaborării dintre Consiliul Judeţean Iaşi, UNICEF, Alternative Sociale şi DGASPC vizează îmbunătăţirea audierii copiilor implicaţi în proceduri administrative şi penale în calitate de victime, făptuitori sau martori. Astfel, camera de audiere a DGASPC Iaşi a fost reamenajată şi dotată cu echipamente performante ca audierea să aibă loc într-un mediu prietenos, reducând nivelul de anxietate al copilului şi impactul psihologic negativ al procedurilor judiciare.
Tehnologia cu care este dotată camera de audiere permite ca informaţiile obţinute, necesare pentru protecţia minorilor şi condamnarea agresorilor, să fie colectate o singură dată, ferind astfel copilul de retrăirea evenimentelor investigate, copiii interacţionând cu un număr mic de persoane. Alţi specialişti pot urmări interviul şi adresa întrebări dintr-o cameră adiacentă, prin intermediul investigatorului sau a psihologului, fără a fi prezenţi fizic în spaţiul unde se află copilul.