Emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu cel puțin 43% până în 2030 (Raport IPCC)
Raportul de sinteză confirmă datele anterioare conform cărora, pentru a se menține în limita de 1,5°C (cu depășire limitată sau fără depășire), emisiile globale de gaze cu efect de seră trebuie reduse cu cel puțin 43% până în 2030 față de nivelurile din 2019 și cu cel puțin 60% până în 2035. Pentru UE, avem nevoie de o reducere de 65% până în 2030.
Organismul ONU pentru știința climei a lansat cel mai recent raport, care va ajuta publicul să informeze asupra acțiunilor întreprinse pentru a aborda criza climatică în anii următori. Raportul IPCC reprezintă cea mai puternică evaluare a dovezilor privind factorii, impactul și soluțiile de atenuare și adaptare ale schimbărilor climatice într-un deceniu.
Baza de dovezi a raportului arată cum o creștere a temperaturii globale de 1,1 °C provoacă deja perturbări periculoase în natură și bunăstare umană în întreaga lume. Multe riscuri climatice sunt mai grave decât au fost evaluate anterior, iar unele sunt deja ireversibile, în timp ce fereastra de timp pentru limitarea la 1,5 °C se va închide în curând.
Limitarea încălzirii la 1,5 °C este critică și va fi în curând la îndemână fără reduceri imediate și profunde ale emisiilor.
Orice fracțiune suplimentară de grad de încălzire face impactul și mai rău, precum și mai greu de adaptat (și în unele cazuri imposibil). Guvernele din Europa Centrală și de Est, împreună cu alte state membre ale UE, au în prezent o fereastră de oportunitate pentru a se alinia la calea necesarului de reducere a emisiilor de GES până în 2030. Planurile naționale pentru climă și energie (NECP), instrumente de planificare cheie și obligatorii pentru țări pentru sectorul decarbonizare, sunt în prezent în curs de revizuire.
Șase constatări cheie din rapoartele grupului de lucru IPCC AR6:
- Emisiile globale între 2010 și 2019 au fost mai mari decât orice deceniu precedent din istoria umanității. (Sursa: IPCC WG3)
- Natura a absorbit 54% din emisiile de dioxid de carbon legate de om în ultimii 10 ani. 31% este îndepărtat de ecosistemele terestre, inclusiv de plante, animale și soluri, iar celelalte 23% sunt absorbite de ocean. (Sursa: IPCC WG2)
- Aproximativ 3,3 până la 3,6 miliarde de oameni trăiesc în contexte care sunt extrem de vulnerabile la schimbările climatice. (Sursa: IPCC WG2)
- Sistemul alimentar reprezintă aproximativ o treime (23-42%) din emisiile globale de gaze cu efect de seră. (Sursa: IPCC WG3)
- Avem soluții în fiecare sector pentru a reduce la jumătate emisiile până în 2030, în conformitate cu o cale de 1,5°C. (Sursa: IPCC WG3)
- Între 2010 și 2019, costul energiei solare și al bateriilor litiu-ion (utilizate pentru stocarea energiei) a scăzut cu 85%, în timp ce costurile energiei eoliene au scăzut cu 55%. (Sursa: IPCC WG3)