Lipsa de imparțialitate și opinia în loc de știri aduce postului Realitatea Plus amenzi de 40.000 lei
Întrunit în şedinţa publică din data de 17.01.2023, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului Realitatea Plus mai multe sancțiuni pentru neimparțialitate și prezentarea de opinii drept fapte.
CNA a aplicat o amendă de 30.000 de lei, pentru nerespectarea prevederile art. 40 alin. (2) şi nici cele ale art. 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, respectiv o amendă de 10.000 de lei pentru neprezentarea imparțială a unui eveniment.
În ediţiile din 27.09 şi 21.11.2022 ale emisiunii „Culisele statului paralel” au fost prezentate printre titlurile afişate pe ecran: „Dezvăluiri-bombă despre caracatiţa şefului din transporturi”; „Caracatiţa din spatele podului de la Brăila, cine e implicat”. În cazul în care acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Apoi, conform Nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare, în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii. Acest aspect nu s-a petrecut în ediţiile informative din data de 03.12.2022, în cadrul cărora a fost difuzată ştirea având ca titlul „Scandalul acţionarilor B1 TV continuă. Ultimatum pentru Oancea”.