Radio România Actualităţi rămâne cel mai ascultat post de radio din ţară
Radio România Actualități este unicul post cu acoperire națională de peste 99% din teritoriul țării. Nu este de mirare că Serviciul Comunicare şi Relaţii Publice al instituției publice transmite cea mai recentă performanță înregistrată pe piața media din România.
Înființat în anul 1928, sub numele de Societatea de Difuziune Radio–Telefonică, Radio România este unul din cele mai vechi posturi de radio din Europa, bine racordat însă, prin dinamică, strategie editorială și conținut al emisiunilor la realitatea curentă. Potrivit datelor celui mai recent studiu de audienţă, Radio România Actualităţi (RRA) este cel mai ascultat post de radio din ţară.
Acesta a înregistrat cea mai mare cotă de piaţă la nivel naţional – 12,7%, rural – 13%, urban – 12,6% şi în Bucureşti – 12,6%. Studiul de Audienţă Radio a fost realizat în perioada 29 august – 18 decembrie 2022 de către IMAS şi MERCURY RESEARCH. În cadrul cercetării s-a măsurat audienţa posturilor de radio la nivel naţional, urban, rural şi în municipiul Bucureşti pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă (Day After Recall), la care apelează cele mai multe dintre sistemele de măsurare existente pe plan internaţional, metodologie recomandată de EBU (European Broadcasting Union) şi ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).
Care este secretul succesului?
RRA se încadrează în formatul de știri și tocmai din această cauză are șanse mai mari să atragă un public și o audiență mai tânără, spre deosebire de formatul Talk (dezbatere). Vârsta auditoriului pornește de la 30 de ani și trece peste, cu emisiuni exlusiv pe unde medii. Se emit calupuri informaționale de câte 20 de minute, care desigur pot crește sau scădea în funcție de perioada zilei. Structura tipică este: Știri interne/internaționale; Locale/regionale; Știri sportive; Informații rutiere și Meteo.
La începutul fiecărui grupaj informativ este transmisă cea mai importantă știre a orei respective, aceasta poate fi locală sau regională, însă în situații ieșite din comun apar știri naționale/internaționale. Rubricile cel mai des întâlnite sunt din domeniile economic, politic, sport, timp liber, sănătate, informații utile, fapt divers etc. Un element tipic pentru acest format sunt transmisiunile în direct de la evenimentele sportive pentru care postul de radio a obținut exclusivitate: