Scăderea puterii de cumpărare a salariilor ar putea alimenta tulburările sociale, avertizează Organizația Internațională a Muncii

Pe măsură ce inflația în creștere erodează puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri mici și scade creșterea salariilor reale, guvernele trebuie să pună în aplicare măsuri de sprijin pentru a absorbi șocul și a evita riscul de tulburări sociale, potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM).


Într-un nou raport privind salariile globale publicat miercuri (30 noiembrie), OIM a avertizat cu privire la impactul inflației asupra creșterii salariilor reale, prima creștere negativă a salariilor reale înregistrată în acest an de la criza financiară globală din 2008.

Potrivit raportului, inflația globală, care se așteaptă să ajungă la 8,8% până la sfârșitul anului, a provocat o scădere a salariilor reale cu 0,9% la nivel global. În UE, unde inflația anuală a atins 11,5% în octombrie 2022, salariile reale au scăzut cu 2,4% în prima jumătate a anului 2022, comparativ cu anul precedent. În Europa de Est, salariile reale au scăzut cu 3,3% în prima jumătate a anului. Căderea este determinată în principal de războiul rusesc din Ucraina și de criza energetică.

Potrivit organizației, guvernele ar putea face mai mult pentru a sprijini lucrătorii care se confruntă cu criza costului vieții, inclusiv ajustarea ratelor salariului minim. În multe țări ar fi posibilitate de a crește salariile fără teama de a genera o spirală salariu-preț, se arată în raport. Între timp, OIM sugerează, de asemenea, utilizarea altor instrumente pentru a atenua criza costului vieții în gospodării, cum ar fi vouchere pentru bunuri esențiale sau o reducere a taxei pe valoarea adăugată.