Familia Regală a României a transmis un mesaj omagial cu ocazia trecerii în neființă a profesorului Shafir

La mijlocul săptămânii trecute, prof. univ. emerit Michael Shafir a plecat dintre noi. Om de o cultură incomensurabilă și cu o vastă activitate academică, mai ales în zona populismului, implicat întotdeauna în proiecte de înaltă calitate, Shafir a știut întotdeauna să creeze noi viziuni prin munca sa. Reprezentanții Casei Regale spun că au aflat cu mare tristețe vestea trecerii la cele veșnice a profesorului.


Eminent intelectual și valoros jurnalist, Michael Shafir a fost încă din primele clipe ale evenimentele din decembrie 1989 alături de Regele Mihai și de Coroana Română. Se mai precizează că de-a lungul anilor, mai ales în timpul carierei sale academice, Michael Shafir a pledat cu profunzime, măsură și erudiție pentru principiile și virtuțile Coroanei, pentru legătura ei indestructibilă cu identitatea românescă și istoria noastră modernă și contemporană.

Născut în 1944, Michael Shafir a emigrat, în perioada comunismului, în Israel, întorcându-se în țara natală în anul 2005, profesând la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta a fost, totodată, un membru important al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului ,,Elie Wiesel” și, de asemenea, unul dintre numele proeminente ale secției de limbă română a postului de Radio Europa Liberă.

În anul 2010, Shafir a fost decorat de Regele Mihai I cu Medalia Regală pentru Loialitate. Familia Regală este cu gândul alături de familia regretatului profesor în aceste grele momente. „Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Activ, cu multe idei bune și de actualitate, în calitatea sa de membru în Consiliul Științific al Institutului „Elie Wiesel”, deseori propunea teme academice, care prindeau contur și aveau o mare priză la publicul interesat, se precizează și în comunicatul institutului. A fost un democrat autentic, a militat pentru combaterea negării Holocaustului și pentru promovarea memoria victimelor, iar în calitatea sa de membru al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului a fost unul dintre cei care au luptat pentru valorile democrației și astfel Holocaustul a fost recunoscut oficial în România în anul 2005.