Posturile de știri din România, amendate de CNA pentru reportajele inadecvate privind o victimă a violenţei domestice

Somații publice emise către Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Prima TV, Realitatea Plus, România TV pentru raportajele inadecvate privind o victimă a violenței domestice. CNA a arătat că respectivele posturi de știri nu au respectat dreptul victimei, în cazul agresiunii unui barbat împotriva unei femei.


Întrunit în şedinţa publică din data de 27 octombrie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a sesizărilor primite, pentru modul în care a fost reflectat în cadrul emisiunilor transmise de mai multe posturi de televiziune cazul femeii agresate de Fane Văncică.

Au fost monitorizate emisiuni de ştiri şi dezbatere difuzate în data de 30.08.2022 de posturile: Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Kanal D, Prima TV, Pro TV, Realitatea Plus şi România TV (precizăm că la Digi 24 şi Pro TV nu au fost identificate emisiuni/ştiri cu acest subiect). Printre titlurile afişate se regăsesc: „Femeie torturată live de interlop”; „Interlopul Fane Văncică, filmat în timp ce îşi lovea amanta cu picioarele”, „Femeie bătută de un interlop, în direct”; „Femeie bătută şi umilită de un interlop pe Tik-Tok”.

În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon „Telverde destinat victimelor violenţei domestice”.

Art. 42^2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002

Constatând încălcarea dispoziţiilor mai-sus amintite, Consiliul a decis să aplice câte o somaţie publică posturilor Antena 1, Antena 3, B1 TV, Kanal D, Prima TV, Realitatea Plus şi România TV. Pentru B1 TV şi România TV, la aplicarea sancţiunii s-a reţinut şi nerespectarea prevederilor art. 41 alin. (1) lit. a) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: a) imagini ale persoanei aflate în situaţia de victimă, fără acordul acesteia”.