Conferința națională „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”
Cea de a VI-a ediție a conferinței naționale „Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă”, organizată de Fundația Regală Margareta a României, a avut loc pe 30 septembrie la Teatrul Național București, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice.
În România, populația vârstnică numără astăzi 3,8 milioane persoane, iar principalele lor probleme sunt lipsa resurselor pentru o viață decentă, sănătatea precară, sentimental de inutilitate, dar și singurătatea care afectează unul din doi seniori. Potrivit raportului INSSE de la 1 ianuarie 2022, procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat, comparativ cu anul precedent, remarcându-se creșterea ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani şi peste) de 0,2 puncte procentuale (la 19,5%). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut la 123,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.
În acest context, “Bune practici pentru o bătrânețe frumoasă” este un eveniment de referință pentru instituțiile, companiile sau organizațiile care pot propune soluții și pot schimba situația vârstnicilor din România.
Experți din sfera publică, socială sau medicală, la nivel national și international, au oferit cele mai actuale statistici despre populația vârstnică, soluții inovative și eficiente testate în țară și în străinătate și exemple de bune practici în domeniul senectuții, care ar putea fi implementate în comunitățile celor preocupați de creșterea calității vieții vârstnicilor din România.
În cele patru secțiuni ale evenimentului au fost abordate teme precum: tendințe și statistici actuale privind viața vârstnicilor din România, implicarea seniorilor pe piața forței de muncă, perspectiva orașelor Smart și Age Friendly în România, servicii de asistență pentru seniorii cu diverse grade de dependență, oportunități de participare socială și de implicare în comunitate sau proiecte de integrare digitală a vârstnicilor.
Subiectele abordate în cadrul acestei ediții sunt menite să aducă inspirație și să contribuie la creșterea calității vieții seniorilor prin exemplele de bună practică culese din țară și străinătate. Spre exemplu, în secțiunea dedicată nevoilor vârstnicilor din România și soluțiile oferite acestora, Telefonul Vârstnicului a expus datele colectate în cei 7 ani de funcționare, pe baza a peste 78.000 de interacțiuni înregistrate cu seniori din toată țara.