Myanmar: Aung San Suu Kyi a fost condamnată la încă 6 ani de închisoare pentru acuzații de corupție fără temei

De la lovitura de stat din februarie 2021, junta militară din Myanmar a arestat peste 15.000 de persoane și a torturat numeroși deținuți. Aung San Suu Kyi, al cărui partid câștigase alegerile generale din Myanmar din noiembrie 2020, a fost arestată la 1 februarie 2021 de către Tatmadaw (Forțele Armate Myanmar) care au preluat abuziv și ilegal puterea.


Împotriva fostei conducătoare a țării, au fost fabricate mai multe acuzații, iar la 6 decembrie 2021, a fost condamnată la 4 ani de închisoare pentru două dintre acestea. Ulterior, la 10 ianuarie 2022, a fost condamnată la încă 4 ani pentru un alt set de acuzații, iar la 27 aprilie 2022 a fost condamnată la 5 ani de închisoare pentru acuzații de corupție. Acum au fost adăugați alți 6 ani pentru acuzații de corupție.

La 1 februarie 2021, Aung San Suu Kyi a fost arestată și destituită de armata din Myanmar, împreună cu alți lideri ai partidului Liga Națională pentru Democrație (NLD), după ce forțele armate au declarat frauduloase rezultatele alegerilor generale din noiembrie 2020.

Analiştii spun că numeroasele acuzaţii fabricate împotriva Aung San Suu Kyi şi a aliaţilor ei reprezintă o încercare de a legitima preluarea puterii de către armată, în timp ce o elimină din politică înainte de alegerile promise de anul viitor. Șeful militar al Myanmarului a declarat la finele săptămânii trecute că junta este deschisă negocierilor, pentru a pune capăt crizei declanșate de lovitura de stat, doar după ce procesele ei se vor încheia.

Încă din aprilie 2021, Guvernul de Unitate Națională (NUG), în care Aung San Suu Kyi rămâne simbolic în frunte, a declarat că nu vor exista discuții cu junta până când toți prizonierii politici, inclusiv ea, nu vor fi eliberați. La 23 mai 2021, Uniunea Europeană și-a exprimat sprijinul pentru partidul lui Aung San Suu Kyi și a condamnat comisia care vizează dizolvarea partidului.

Reprezentantul special al ONU pentru Myanmar, Noeleen Heyzer, și-a început prima vizită în țară, în timpul căreia „se va concentra pe abordarea situației în deteriorare și a preocupărilor imediate, precum și pe alte domenii prioritare ale mandatului său”. Protestatari au ieșit pe străzile din Yangon împotriva juntei, în timpul vizitei trimisului special al ONU.