În faţa efectelor schimbării climatice, ce propune mass-media?
Tot mai multe canale de presă prezintă aşa-zise soluţii de combatere a efectelor cauzate de schimbarea climatică. Fiind vară, efectele sunt reprezentate de temperaturi ridicate, iar mass-media propune soluţii temporare şi individualiste precum ferirea de Soarele arzător dar şi consumarea de multă apă. Doar în mediile sociale, activiste şi la vârful ONU se vorbeşte despre transformări urbanistice serioase şi schimbarea modelului economic într-unul sustenabil.
Deşi se prezintă tot mai multe dovezi (ultimul exemplu chiar dinspre BBC) privind efortul corporaţiilor din industria comubstibililor fosili de a împiedica răspândirea descoperirilor ştiinţifice în ceea ce priveşte schimbarea climei dar şi de a limita orice intervenţie a Statelor în a remedia această problemă, discursul privind
Nu este vorba despre o tragedie, cum ar dori interesele de business de mai sus să prezinte situaţia, ci de o crimă cu premeditare. Asemeni unor tăieri ilegale de păduri, acţiunea de dezinformare asupra climei şi influenţare ilicită a deciziilor publice în acest domeniu, ar trebui pedepsită de către Justiţie. Până la acel moment, ceea ce fac în prezent canalele de presă este să ofere o deturnare a atenţiei când a fost descoperită “victima”, noi toţii în mijlocul efectelor schimbării climatice, în timp ce vinovaţii tac uşuraţi.
Din necunoaştere sau din interes direct legat de “plătitorii de reclame”, mass-media se rezumă la soluţii puerile, necesare pe moment dar consumatoare de resurse şi nerezolvând sursa problemei. Oricine cunoaşte că pe timp de caniculă nu trebuie petrecut mult timp în arşiţă, precum şi necesara consumare a multor lichide, în special apa, pentru a evita dehidratarea.
Ceea ce ar trebui să facă presa în aceste momente de cumpănă este să aplice presiune publică în favoarea măsurilor urbanistice de urgenţă care nu doar să uşureze efectele schimbării climatice, ci şi să contribuie la limitarea schimbării climatice. Măsuri precum plantarea de copaci şi vegetaţie în zonele dense urbane, reducerea amprentei de diodxid de carbon prin susţinerea transportului public comun nepoluant şi descurajarea transportului poluant.