Inițiativa Mării Negre privind Cerealele semnată la Istanbul de către reprezentanții Ucrainei și Rusiei
Planul ONU, care deschide calea pentru ca cerealele din Ucraina dar și îngrășămintele rusești să ajungă pe piețele globale, va contribui la stabilizarea prețurilor crescânde la alimente la nivel mondial și va împiedica foametea, care afectează milioane de oameni.
Ucraina este printre cei mai importanți exportatori de cereale din lume, furnizând anual peste 45 de milioane de tone pe piața globală, potrivit Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Invazia rusă, care a început pe 24 februarie, a dus la prețuri record la alimente și combustibil, precum și probleme legate de lanțul de aprovizionare, cu stocuri de cereale imense fiind blocate în silozuri.
Miniștrii ruși și ucraineni au semnat Inițiativa Mării Negre privind Cerealele, unul față în față la capetele opuse ale mesei, în timp ce secretarul general și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au mijlocit înțelegerea, fiind în centrul mesei. Acordul semnat de Ucraina, Federația Rusă și Turcia sub auspiciile ONU deschide o cale pentru exporturile comerciale de alimente din Ucraina în Marea Neagră.
Va ajuta la evitarea unei catastrofă a penuriei de alimente pentru milioane de oameni din întreaga lume. Este un far de speranță, posibilitate și ușurare.
Antonio Guteres, Secretarul General ONU
Reprezentanul Națiunilor Unite a anunțat înființarea unui Centru Comun de Coordonare pentru monitorizarea implementării. Acesta va fi găzduit la Istanbul și va include reprezentanți din Ucraina, Rusia și Turcia. Echipele de inspecție vor monitoriza încărcarea cerealelor în cele trei porturi. Navele ucrainene vor ghida navele prin Marea Neagră, care este minată, după care se vor îndrepta prin strâmtoarea Bosfor de-a lungul unui coridor convenit. Navele care intră în porturi vor fi, de asemenea, inspectate.
Două Forțe de Intervenție ONU au fost înființate în paralel pe marginea discuțiilor – una axată pe transportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, care a fost condusă de șeful ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths, iar cealaltă pe facilitarea accesului la alimente și îngrășăminte rusești, condusă de Rebecca Grynspan, secretar general al UNCTAD, organismul ONU pentru comerț și dezvoltare.
Erdogan își crește influența în regiune
Prin această intermediere, Turcia devine un actor regional și mai important. Cu sprijinul ONU în soluționarea crizei alimentare și cu aprecieri publice adresate de către Guterres, Erdogan poate închide gura tuturor criticilor interne și celor externe privind respectarea drepturilor omului.
Mai mult decât atât, recenta expansiune a NATO în Nordul Europei, prin accederea Finlandei și Suediei, poate fi întreruptă de Turcia. Guvernul condus de Erdogan s-a împotrivit în 2014, după conflictul Rusiei din Crimeea, unui plan NATO de apărare a statelor baltice, impunând condiții comunității internaționale privind grupurile din interiorul Turciei. Această strategie poate fi folosită din nou drept monedă de schimb, fie pentru restul membrilor NATO fie în relație cu Rusia, căreia îi poate solicita alte concesiuni sau sprijin.