Luni de proteste în Sri Lanka provoacă schimbarea conducătorilor politici

Luni de proteste în Sri Lanka au atins un punct maxim când demonstranții au intrat în reședința oficială a președintelui și în casa privată a primului ministru, informează New York Times. Protestele au fost îndreptate împotriva liderilor politici pe care îi acuză că poartă răspunderea asupra colapsului economiei naționale.


Lipsa severă de combustibil și dificultățile economice au fost catalizatorul protestelor într-o țară unde președintele Rajapaksa acaparase puterea și numise membrii ai familiei sale în poziții cheie. De luni de zile, viața de zi cu zi în Sri Lanka a fost schimbată de lipsa de combustibil. Mai mult decât atât, prețul alimentelor și medicamentelor a crescut, întreruperile de curent au devenit o normă, iar transportul public este adesea închis pentru a asigura aprovizionarea cu combustibil.

Mai mult de un sfert din cei aproape 22 de milioane de oameni din Sri Lanka sunt expuși riscului de lipsă de alimente, a declarat ONU luna trecută. Țara are nevoie de 6 miliarde de dolari până la sfârșitul anului pentru asigurarea combustibilului și alte bunuri esențiale, dar întrebarea este de unde vor veni acești bani. Protestatarii au ieșit în stradăte, dar frustrarea față de aceste condiții și de oamenii priviți ca punând țara într-o criză financiară gravă a ajuns la apogeu, manifestanții care au reușit o preluare pașnică a reședinței prezidențiale.

Eforturi de a găsi o nouă conducere politică a țării

Constituția Sri Lanka definește în mod clar o linie de succesiune, dar oricine preia frâiele va trebui să reînnoiască sistemul politic sub supravegherea unui public nerăbdător și obosit, subliniază New York Times. În circumstanțe mai obișnuite, premierul, Ranil Wickremesinghe, ar deveni președinte interimar, acum când se spune că președintele Gotabaya Rajapaksa negociază o ieșire. Dar sâmbătă, acesta și-a anunțat intenția de a demisiona.

Următorul candidat probabil ca președinte interimar este Mahinda Yapa Abeywardena, președintele Parlamentului în vârstă de 76 de ani și un aliat apropiat al familiei prezidențiale. Oricine va fi președinte interimar, acesta va avea la dispoziție o lună pentru a organiza alegerea unui președinte dintre membrii Parlamentului.

Foto: Reuters / New York Times