Șoc în întreaga lume față de decizia Curții Supreme a SUA de a pune capăt dreptului constituțional la avorturi
Curtea Supremă a SUA a anulat hotărârea Roe vs Wade din 1973, punând capăt dreptului constituțional al femeilor americane la avort. Decizia devastatoare a Curții Supreme este un regres masiv pentru drepturile femeilor în Statele Unite ale Americii, declară organizațiile privind drepturile omului dar și liderii altor țări din lumea întreagă.
Dreptul femeilor de a lua propriile decizii cu privire la propriul corp este un drept fundamental al omului. Cu toate acestea, avortul este acum interzis în cel puțin 9 state din SUA, cu alte câteva care urmează să intre în vigoare în zilele următoare. Legile din opt state au intrat în vigoare vineri după decizia Curții. Oklahoma a adoptat o lege în luna mai care interzice aproape toate avorturile. Avortul va rămâne totuși legal în 27 de state din SUA.
A forța pe cineva să aibă o sarcină, indiferent de motiv, este o încălcare grotească a drepturilor omului.
Amnesty International
Statele cu avort legal în prezent sunt: Alaska, Colorado, Illinois, Maine, Massachusetts, Minnesota, Nevada, New Hampshire, New Mexico, Rhode Island, California, Connecticut, DC. , Delaware, Hawaii, Maryland, New Jersey, New York, Oregon, Vermont, Washington.
Ca reacție la șocul pe care multe persoane l-au resimțit la aflarea deciziei Curții Supreme, președintele SUA a cerut celor care vor ieși pe străzi în semn de protest să nu fie violenți. În America Latină situația se îndreaptă în sens opus. Argentina, Mexic, Columbia, Ecuador au decriminalizat sau legalizat avortul în ultimii ani.
„Astăzi este un moment dificil (…) este un atac la adresa libertății femeilor și, sincer, este un atac la libertatea și drepturile tuturor”, a declarat premierul Canadei la aflarea veștii. Trudeau a mai adăugat că drepturile femeilor de a alege ce fac cu corpurile lor vor fi apărate întotdeauna în Canada.
Situația din SUA devine și mai dramatică când ultima decizie este pusă în contextul mai larg al condițiilor sociale și economice. Nașterea forțată într-o țară fără concediu maternal plătit, fără asistență medicală gratuită, cu rate mari de mortalitate maternă, fără îngrijire universală a copiilor și unde armele sunt mai apreciate decât viața copiilor, poate fi văzută ca o condamnare la moarte pentru mulți oameni.