Cantitatea de CO2 din atmosfera Terrei a crescut cu peste 50% decât nivelurile preindustriale

Nivelurile de dioxid de carbon din atmosfera Terrei au crescut până la valori care sunt cu peste 50% mai mari decât cele din perioadele preindustriale ale civilizaţiei umane, au anunţat vineri oamenii de ştiinţă de la National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) din Statele Unite, informează DPA, citată de Agerpres.


Dioxidul de carbon (CO2), măsurat de Mauna Loa Atmospheric Baseline Observatory din Hawaii, a atins în 2022 un vârf de 421 de părţi per milion (ppm) în luna mai. Astfel, s-a împins şi mai mult atmosfera Terrei într-un teritoriu ce nu a mai fost văzut de milioane de ani, conform experţilor.

Înainte de Revoluţia Industrială – şi pentru aproape 6.000 de ani de civilizaţie umană -, nivelurile de CO2 s-au situat constant în jurul pragului de 280 de ppm. După acea perioadă de profunde transformări tehnologice, care au început în secolul al XVIII-lea, oamenii de ştiinţă estimează că oamenii au generat emisii de aproximativ 1,5 trilioane de tone de CO2, iar o mare parte din această cantitate va continua să încălzească planeta noastră pentru alte câteva mii de ani de acum înainte.

Anunţul de vineri a fost făcut de cercetători de la NOAA (agenţia federală a Statelor Unite ale Americii, care furnizează informaţii şi servicii ştiinţifice pentru a proteja resursele naturale ale Pământului) şi de la Institutul Scripps pentru Oceanografie din cadrul Universităţii California din San Diego. Ştiinţa prezintă astfel dovezi irefutabile că oamenii modifică clima în feluri la care economia şi infrastructura nu este adaptată.

Vedem în fiecare zi impacturile pe care schimbările climatice le provoacă în jurul nostru. Creşterea implacabilă a nivelurilor de dioxid de carbon măsurate la Mauna Loa reprezintă o mărturie puternică a faptului că trebuie să luăm măsuri urgente şi serioase pentru a deveni o naţiune mai bine pregătită în faţa climei.

Rick Spinrad, administrator general, NOAA

Potrivit NOAA, poluarea cu CO2 este generată de arderea combustibililor fosili pentru transport şi pentru obţinerea de energie electrică, precum şi de fabrici de ciment, despăduriri, agricultură şi alte practici. Alături de alte gaze cu efect de seră, CO2 captează căldura radiată la suprafaţa planetei şi care, altfel, ar ‘evada’ în spaţiu, făcând ca atmosfera planetei să se încălzească constant, fapt ce duce la o cascadă de impacturi meteorologice, inclusiv la episoade de căldură extremă, secetă şi incendii de vegetaţie, precum şi la precipitaţii mai abundente, inundaţii şi furtuni tropicale.

De ce politicienii și factorii de decizie nu acționeză?

Deşi nivelurile mari de CO2 din atmosferă nu reprezintă ceva nou, guvernele de pe mapamond au refuzat cu toate acestea să acţioneze decisiv până acum. Au fost făcute multe declarații dar prea puține măsuri concrete. Oamenii de știință de pretutindeni subliniază incapacitatea de acțiune a factorilor de decizie:

  • Este deprimant că ne lipseşte puterea unei voinţe colective pentru a încetini creşterea implacabilă a nivelurilor de CO2” – Ralph Keeling, profesor de geo-chimie care conduce programul desfăşurat de Institutul Scripps în Mauna Loa.
  • Cunoaştem aceste lucruri de o jumătate de secol, dar am eşuat să facem ceva consistent împotriva lor. Oare ce altceva ar trebui să se mai întâmple pentru ca noi să ne trezim?” – Pieter Tans, cercetător principal la Global Monitoring Laboratory.

Foto: Chris Leboutillier