Prinţul de Wales prezent la o conferință de mediu în Sibiu

Filarmonica de Stat Sibiu a avut onoarea de a primi vizita celui mai înalt oaspete din istoria recentă a instituţiei. În după-amiaza zilei de luni, Alteţa Sa Regală Prinţul de Wales a ţinut discursul inaugural al conferinţei internaţionale THINKFOREST, organizată de European Forest Institute, cu participarea ministrului Mediului, a reprezentanţilor autorităţilor şi specialiştilor de mediu din 16 ţări.


Oameni de știință, experți și practicieni de frunte s-au întâlnit la Sibiu, România, pe 30 mai, pentru a lansa cel mai mare proiect transfrontalier de restaurare a pădurilor din Europa. Evenimentul științific-politică ThinkForest a sărbătorit o mișcare în creștere de restabilire a biodiversității pădurilor și de promovare a bioeconomiei circulare, în beneficiul oamenilor și al planetei.

Evenimentul a fost deschis de Alteța Sa Regală Prințul de Wales, care în aceeași zi a lansat un proiect de restaurare a peisajului din Munții Carpați, finanțat de Alianța sa Circular Bioeconomie și dezvoltat în colaborare cu proiectul Horizon 2020 SUPERB.

Alteța Sa Regală a subliniat în discursul său de deschidere că trebuie să ne regândim economia dacă vrem să ne rescriem viitorul. Este nevoie de o bioeconomie circulară, care să investească în trei domenii care se consolidează reciproc: biodiversitate, inovare și comunități locale și indigene. Restul lumii poate învăța din modul în care România a mizat pe abordări regenerative pentru a crea peisaje bogate în zone precum Transilvania, unde omul trăiește în armonie cu natura, adaugă Prințul Charles.

Evenimentul ThinkForest a marcat și lansarea proiectului de 20 de milioane de euro Horizon 2020, SUPERB, coordonat de Institutul European al Pădurilor. Proiectul implică peste 100 de organizații științifice și practică forestieră din 20 de țări diferite, dar și include 12 situri demonstrative de restaurare a pădurilor la scară largă din întreaga Europă; unul dintre situri este situat în Munții Carpați din România.