Lansarea revistei Institutului Diplomatic Român, „România Occidentală”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Institutul Diplomatic Român (IDR) au organizat vineri, 13 mai 2022, evenimentul de lansare a primului număr al revistei „România Occidentală”. Publicaţia IDR îşi propune să fie o platformă de dialog şi analiză la care să ia parte atât specialiştii în politică externă, cât şi publicul larg.


Evenimentul de lansare a avut loc la Centrul Infoeuropa, în prezenţa secretarului de stat pentru afaceri strategice, Iulian Fota, a redactorului-şef al revistei, Delia Voicu, şi a redactorului-şef al Editurii Monitorului Oficial, Anca Ivaşcu. Primul număr al revistei „România Occidentală” va fi disponibil şi în format electronic începând de luni, 16 mai 2022, pe pagina de internet a Institutului Diplomatic Român. Scopul publicației este înțelegerea unor fenomene, dar și modelarea de viziuni, care să ajute la articularea celor mai bune strategii de diplomație și politică externă.

Apărută sub sigla Institutului Diplomatic Român și aflată la primul număr, România Occidentală este o revistă de politică externă și relații internaționale ce își propune construirea unui dialog deschis între specialiști și publicul larg. Găzduind contribuții atât ale oficialilor statului român, cât și ale reprezentanților societății civile, revista își propune o dezbatere de idei antrenantă, din care nu este exclusă polemica, asupra unor teme presante ale prezentului și, implicit, ale viitorului, ce nu pot fi înțelese însă fără o interogare a trecutului.

Așa cum afirmă în editorial inițiatorul revistei, Iulian Fota, România Occidentală este și un așa-zis „manifest intelectual”. Titlul ales nu este unul întâmplător. Tema anunțată a primului număr al revistei este chiar viitorul, acesta fiind și subiectul principalului program de cercetare al IDR, aflat în derulare, intitulat „Viitorul UE este viitorul României”.