„Cenzura adoptată tacit de către Senatul României”

Șapte parlamentari UDMR au propus mutilarea Legii drepturilor copilului 272/2004, blocând accesul la informații și educație a adolescenților și tinerilor cu privire la orientare sexuală și identitate de gen în școlile din România, anunță Asociația Accept care privește această acțiune drept cenzură.


Cu toate avizele negative emise de Consiliului Economic și Social și de majoritatea comisiilor parlamentare, modificările ce copiază legislația homofobă și transfobă din Ungaria au trecut tacit de Senat, prima cameră sesizată.

Efectele grave ale proiectului legislativ UDMR

◾️ Publicațiile, posturile de radio și televiziune nu pot controla dacă în cadrul audienței se află și persoane minore, prin urmare ar putea fi sancționate doar pentru că prezintă o simplă știre referitoare la condamnarea României la CEDO pentru încălcarea drepturilor persoanelor LGBTIQ+.

◾️ Activitatea ONG-urilor care sprijină și promovează drepturile persoanelor LGBTIQ+ ar putea fi interzisă, sub falsul pretext al protecției minorilor. Organizațiile neguvernamentale ar putea să nu mai poată vorbi despre problemele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ+ în spațiul public, nu ar mai putea publica materiale, cărți de specialitate, analize juridice.

◾️ Evenimentele publice ale comunității LGBTIQ+ ar putea fi interzise. Libertatea de întrunire a comunității ar putea fi anulată, mai ales marșurile de tip PRIDE, având în vedere că pe domeniul public, la acel moment, s-ar putea afla și minori.

◾️ În plus, tinerii care apelează, cu acordul părinților, la profesioniști care oferă servicii de consiliere psihologică, sprijin psihiatric sau alte tipuri de servicii medicale, inclusiv cele referitoare la sănătatea sexuală și reproductivă, nu vor mai putea fi informați corect despre orientarea sexuală și identitatea de gen, existând riscul ca furnizorii să fie scoși în afara legii, în cazul în care ar discuta despre aceste subiecte în cadrul ședințelor de consiliere.

◾️ Îngrădirea accesului minorilor la informații referitoare la orientarea sexuală și identitatea de gen nu este o formă de protecție a acestora, ci o formă de amplificare a discriminării, prejudecăților și stereotipurilor împotriva persoanelor LGBTIQ+.