Profitul de 15 miliarde USD în 2021 a gigantului energetic Total Energies stârnește furia activiștilor pentru mediu

TotalEnergies a beneficiat de mediul economic foarte favorabil din al patrulea trimestru și a generat un flux net de numerar de peste 15 miliarde USD în 2021, menționează gigantul energetic într-un comunicat de presă. Activiștii pentru mediu sunt furioși și atrag atenția că în contextul accentuării crizei climatice, 90% din investițiile Total sunt destinate extinderii petrolului și gazelor, dar și faptul că această corporație franceză intenționează să crească producția combustibililor fosili cu 50% până în 2030.


Consiliul de Administrație al TotalEnergies SE, întrunit la 9 februarie 2022, sub președinția directorului general Patrick Pouyanné, a aprobat situațiia financiară pentru 2021 a corporației. În trimestrul al patrulea, prețul petrolului a continuat să crească, cu 9% față de trimestrul precedent, în timp ce prețurile la gaze în Europa și Asia, determinate de creșterea cererii, au atins maxime istorice și au trimis prețurile la energie electrică la niveluri record.

În acest context, „modelul multienergetic al TotalEnergies și-a demonstrat capacitatea de a profita din plin de acest mediu de lucru favorabil, în special în sectoarele GNL și energie electrică, cu un venit net ajustat de 6,8 miliarde USD și numerar flux (DACF) de 9,8 miliarde USD”, declară public directorul Pouyanné.

În 2021, compania a generat un flux de numerar de 30,7 miliarde USD, în creștere cu 13 miliarde USD comparativ cu 2020, raportând un venit net ajustat de 18,1 miliarde USD. Total a semnat acorduri în Libia pentru a dezvolta proiecte de colectare și procesare a gazelor pentru generarea de energie și o fermă solară de 500 MW, împreună cu achiziția de interese suplimentare în concesiunea Waha. De asemenea, a fost lansat Proiectul de Dezvoltare a Resurselor Lake Albert în Uganda și Tanzania și s-a semnat un acord-cadru în Uganda pentru dezvoltarea energiilor regenerabile care contribuie la accesul public la energie.

Acțiuni de protest la adresa Total au fost organizate nu doar în Franța ci și în alte orașe dar mai ales în mediul online. Criticii spun că această companie distruge ecosisteme întregi, distruge comunități, colaborează cu cele mai proaste regimuri politice, și face un profit de 15 miliarde de euro doar în 2021. Mii de oameni participă la o campanie pe social media pentru a atrage atenția asupra acțiunilor Total și pentru a îngreuna acesteia obținerea de finanțări de la bănci pentru proiectele lor distructive pe combustibili fosili.

Reprezentanții companiei spun că este fals faptul că nu se gândesc la sursele regenerabile. Astfel, pentru energie solară și eoliană au planificat o creștere a capacității de + 6 GW în 2022, + 6 GW în 2023, +6 GW în 2024, + 6 GW în 2025, respectiv 35 GW până în 2025.