Reprezentanții Platformei Aresel au încercat să educe politicienii antisemiți și rasiști

Negarea sau minimalizarea Holocaustului de către reprezentanţii AUR, pe lângă faptul că este ilegală, reprezintă şi un efect al educaţiei precare de care avem parte în România, susțin reprezentanții Platformei civice. Pentru că este posibil ca politicienii partidului menționat anterior nu au habar despre odioasele crime pe care Statul Român le-a comis împotriva evreilor şi romilor, cei de la Aresel au decis să-i ajute să se informeze corect în legătură cu acest subiect.


Din acest motiv, o echipă Aresel a mers pe 27 ianuarie, de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului, la sediul partidului parlamentar AUR pentru a înmâna date oficiale – elaborate de statul român – privind crimele comise împotriva evreilor şi romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ca în viitor, membri partidului să se abţină de la minimalizarea acestor atrocităţi şi, totodată, de la negarea Holocaustului.

Holocaustul nu a fost un episod minor al istoriei noastre comune, ci unul care a dus la moartea a sute de mii de cetăţeni români, evrei şi romi deopotrivă, doar pentru că s-au născut în categorii etnice pe care statul din acea vreme, condus de extremişti pro-nazişti, îi considera inferiori.

Alin Banu, coordonatorul Platformei Civice Aresel

Cei de la Partidul AUR nu s-au arătat disponibili pentru dialog, refuzând să deschidă poarta sediului, nici la numărul de telefon nu au răspuns. Reprezentanții Platformei spun că vor transmite prin poştă o scrisoare precum şi raportul Comisiei Internaţionale pentru Studierea Holocaustului în România pentru buna informare a conducerii partidului.

Holocaustul a lăsat urme adânci în mentalul colectiv al etnicilor romi, având consecinţe profunde chiar şi în prezent. Reprezentanții Aresel doresc ca pe viitor, politicienii să se opună ferm oricăror încercări de minimizare sau negare a Holocaustului.