Cuba și-a vaccinat mai mulți cetățeni împotriva COVID-19 decât cele mai bogate națiuni de pe mapamond

O informație mai puțin cunoscută a fost publicată la finele lunii decembrie. Conform jurnaliștilor Reuters, țara care și-a vaccinat mai mulți cetățeni împotriva COVID-19 decât majoritatea celor mai mari și mai bogate națiuni din lume, se numește Cuba. Ceea ce demonstrează că dacă face din acest aspect o prioritate, conducerea unui Stat poate depăși criza provocată de coronavirus.


Insula din Caraibe și-a vaccinat peste 90% din populație cu cel puțin o doză, iar 83% din populație era complet inoculată la finalul anului 2021. Statistica oficială privind vaccinarea plasează Cuba pe locul al doilea la nivel global, după Emiratele Arabe Unite, printre țările cu cel puțin 1 milion de oameni.

Chiar dacă se află sub embargou al SUA încă din anii 1960, care este modalitate prin care statul condus în prezent de Raul Castro a reușit să lupte cu coronavirusul? În timp ce mulți dintre vecinii săi din America Latină, precum și economiile emergente la nivel global, au concurat pentru vaccinuri produse de națiuni mai bogate, oficialii din domeniul sănătății spun că Cuba a avansat prin dezvoltarea propriului vaccin.

Soluția: vaccinurile produse local

Infecțiile și decesele cauzate de COVID-19 au scăzut în ultimele săptămâni din 2021, la mai puțin de 1% din vârful lor din 22 august, când mai puțin de jumătate din cetățenii săi au fost vaccinați, subliniază Reuters. Aproape toți copiii din Cuba cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani au fost acum vaccinați cu vaccinuri produse pe insulă. Școlile s-au redeschis și turiștii străini sunt din nou bineveniți. Potrivit Reuters, spitalele aflate în criză în vară par să funcționeze la niveluri pre-pandemice.

Pe de-o parte rata mare de vaccinare și faptul că au fost inoculați pe deplin copiii, pun Cuba într-o poziție cu adevărat avantajoasă în fața evoluției viitoare a pandemiei. Pe de altă parte, populația în vârstă destul de numeroasă a țării, precum și lipsa materialelor medicale dar și a unui sistem de sănătate învechit o fac totuși vulnerabilă.

Este o realizare cu adevărat remarcabilă, având în vedere dimensiunea Cubei și, de asemenea, embargoul SUA, care limitează capacitatea acesteia de a importa. (…) Dacă vaccinurile obțin calificarea OMS, asta ar putea fi cu adevărat important la nivel global.

William Moss, directorul Centrului Internațional de Acces al Vaccinului Johns Hopkins

Vaccinurile care pot fi produse la preț accesibil și nu necesită congelare sunt văzute de comunitatea internațională din domeniul sănătății ca o sursă potențială pentru dozele atât de necesare în țările cu venituri mici din America Latină, Africa și Asia. Grupul universitar din SUA care lucrează pentru a asigura acces echitabil pentru țările cu venituri mici apreciază că unii experți în sănătate publică din alte țări rămân cirumspecți în a recomanda vaccinurile produse de Cuba până când rezultatele sunt verificate conform cu standardele OMS.

Cuba a declarat că injecțiile Abdala, Soberana 02 și Soberana Plus, produse la nivel local, oferă o protecție de până la 90% împotriva COVID-19 simptomatic atunci când sunt oferite în scheme de 3 doze. Cu toate acestea, țara nu a publicat încă rezultatele studiilor sale clinice la scară largă în jurnale științifice și nici nu a prezentat documentele cerute de Organizația Mondială a Sănătății pentru aprobare.

Documentele și datele necesare pentru verificarea vaccinurilor Soberana vor fi livrate OMS în primul trimestru al anului 2022. Standardele OMS, care evaluează nu numai vaccinul, ci și instalațiile de producție, au încetinit Cuba; pentru că este un standard de lume.

Vicente Verez, director Institutul de Vaccin Finlay din Cuba

Industria biotehnologică a Cubei a început să se dezvolte în anii 1980, susținută de fostul lider revoluționar Fidel Castro, care a văzut sectorul ca fiind vital pentru autosuficiența națiunii comuniste în fața embargoului SUA. Dar unele dintre facilitățile sale sunt învechite. Reprezentanții Institului Finlay, citați de Reuters, declară că Cuba negociază atât cu Canada, cât și cu Italia pentru a-și produce vaccinurile în acele țări, pentru a le exporta în regiunile care au nevoie.