„Naziștii nu au învins”, mesajul unei supraviețuitoare a Holocaustului, la împlinirea vârstei de 98 de ani

Pentru regimul politic ce a dorit exterminarea unei populații, supraviețuitorii crimelor sunt mărturia vie că acel mod de gândire și acțiune este unul care pierde. Mesajul puternic al lui Lily Ebert, o supraviețuitoare a Holocaustului, care a împlinit 98 de ani la mijlocul săptămânii, a avut ecou în întreg Regatul Unit al Marii Britanii dar și în jurul lumii.


„Nu mă așteptam să supraviețuiesc la Auschwitz. Acum, la 98 de ani, sărbătoresc înconjurat de familia mea – naziștii nu au câștigat!” Așa sună mesajul simplu transmis de Lily Ebert. Aceasta le-a mulțumit miilor de oameni care i-au trimis felicitări și mesaje de ziua ei din întreaga lume nu doar din Regatul Unit.

Dobândind o oarecare popularitate la începutul anului când a reușit să se recupereze după ce a fost bolnavă de COVID-19, supraviețuitoarea Holocaustului a oferit publicului britanic un mesaj de speranță și pozitivitate. Nu uitați niciodată cea mai mare crimă împotriva umanității, a declarat ea într-un interviu.

Alături de toate felicitările primite

După un an extrem de complicat, atât pentru ea dar și pentru întreaga lume, în care mesajele xenofobe și extremismul politic par să atragă mințile oamenilor disperați, cuvintele rostite de Lily la împlinirea vârstei de 98 de ani arată promisiunea unei realități în care extremiștii nu înving în cele din urmă.

Lily Ebert declară că este datoria ei să vorbească despre crimele petrecute în trecute și pericolele politicienilor extremiști. Știu că sunt unul dintre ultimii supraviețuitori. Mi-am promis că dacă voi supraviețui, voi spune lumii ce s-a întâmplat. Alături de nepotul ei, Dov Forman, care are doar 18 ani, a scris o carte devenită populară în scurt timp în Regatul Unit.