Spiritul Revoluției din 89, evocat din Parlamentul European
Sunt 32 de ani de la Revoluția din ’89, eveniment care s-a întins și-n Arad, imediat după Timișoara. Din data de 16 și până în 24-25 decembrie toți românii, indiferent unde se aflau, au trăit momente incredibile de teamă, panică, speranță. Spiritul revoluționar al poporului român a fost evocat din hemiciclul Parlamentului European, de către un arădean care avea doar câțiva ani în 1989.
N-am uitat și cred că nici o națiune nu poate și nu trebuie să-și uite momentele eroice și istorice, revoluțiile, își începe europarlamentarul român Vlad Botoș. Acesta recunoaște că, din cauza vârstei tinere, nu putea fi în stradă la acea dată, dar din apartamentul bunicilor săi, de pe Str. Eminescu din Arad putea auzi împușcături.
„Nu știam ce se întâmplă însă printre primele mele amintiri sunt fețele adulților din preajma mea, speriați și totuși plini de speranță. Nu puteam înțelege exact ce se întâmplă, dar am înțeles pe deplin bucuria tuturor, speranța din 22 decembrie și acel <Ceaușescu a fugit!>”, transmite Botoș prin intermediul unui comunicat de presă.
Un strigăt de victorie, un nou început, o speranță uriașă pentru mai bine, pentru normalitate.
Europarlamentarul spune că nu este pe deplin mulțumit cu situația în care a ajuns România. Sunt menționate eliminarea treptată a oricărui partid democratic din prima linie a vieții politice de către oamenii apropiați fostului regim.
„Din păcate în ultimii ani, de când USR se dovedește o adevărată forță reformatoare, acele tehnici au fost puse în practică cu și mai multă înverșunare, deși mulți nu le mai cred, au ajuns să demoralizeze poporul român, au ajuns să-i facă pe oameni să creadă că nu mai este nici o scăpare. Astăzi însă, trăind și auzind amintirile din Arad sau din întreaga țară, odată cu poveștile celor care au fost acolo, în stradă, trebuie să conștientizăm că românii pot lupta chiar și în cele mai vitrege condiții”, mai precizează reprezentantul României, ales în alegerile europene din mai 2019 drept cel mai tânăr arădean într-o poziție așa înaltă.
Toate acele lupte ascunse de regimul totalitar, toate acele frământări de care se vorbea doar în cercul de prieteni: greva muncitorilor de la Brașov, rezistența din munți, curajul celor care se ridicau singuri împotriva regimului totalitar, toate acestea reprezintă spiritul poporului român.
„Ne lăsăm manipulați pentru o vreme, ne lăsăm cuprinși de febra știrilor false și a urii pentru o vreme, însă avem puterea de a ne trezi singuri, de a renunța la ură și de a merge mai departe. Acum, la 32 de ani de la Revoluția din 1989 nu pot decât să spun: trăiască România liberă, România europeana și democrată”, concluzionează Botoș.