Solicitări pentru retragerea amendamentelor la Legea privind recalcularea şi actualizarea pensiilor militare

Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul” solicită Ministerului Apărării Naţionale să retragă amendamentele instituţiei la Plx 199/2020 privind recalcularea şi actualizarea pensiilor militare, potrivit cărora, baza de calcul a pensiei militare se referă, în mod eronat, doar la vechimea în serviciu.


Asociația amintită nu este de acord cu amendamentele MApN la PLX 199 nici din punct de vedere al valorii penalizării referitoare la vechime, care este foarte mare, respectiv 4% pentru fiecare an lipsă. Aceasta, în condiţiile în care mulţi dintre pensionari au ieşit din sistem ca urmare a desfiinţării unor unităţi militare în vederea intrării României în NATO şi UE, iar militarii care au fost, astfel, afectaţi la pensie, nu poartă vina acestor decizii, deci nu trebuie să aibă de suferit şi să piardă.

Militarii şi poliţiştii români trebuie să se bucure de respectul cuvenit pentru sacrificiile şi privaţiunile impuse de aceste profesii şi drepturile lor trebuie să fie apărate de către Statul român, mai precizează sursa amintită. Modificările la Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat aduce prejudicii acestor oameni.

Ministerul Apărării Naţionale şi Guvernul României indiferenți la soarta pensionarilor militari

Este important ca guvernanții să aibă în vedere faptul că aproximativ 60% dintre pensionarii din MApN nu au 25 de ani vechime în serviciul militar. Situaţia este aceeaşi la Ministerul Afacerilor Intern. Potrivit documentului, în realitate, pensionarii militari se împart astfel:

  • 60 % – vechime în serviciu sub 25 ani VRS 2009;
  • 25 % – vechime în serviciu peste 25 ani VRS 2009;
  • 15 % – cei pensionaţi începând cu 01.01.2016; aceştia au pensii mai mari, cu elemente salariale actualizate în cea mai mare parte.

Varianta corectă este să fie luată în calcul vechimea cumulată, cu grupe de muncă, la fel ca în cazul civililor, pentru că altfel, aceşti militari sunt discriminaţi, precizează reprezentanții Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor „Mihai Viteazul”. Mulţi dintre pensionari au lucrat ulterior în viaţa civilă şi anii respectivi au fost valorificaţi în pensia militară doar până la 31.12.2015. Iar acei ani nu mai pot fi valorificaţi în sistemul public. Aceste elemente sunt menţionate în ultima decizie de pensie.