Top cele mai bune și cele mai rele destinații de locuit pentru expați

Din primele luni ale lui 2020, pandemia de coronavirus a perturbat viața a miliarde de oameni, dând peste cap cotidianul expatriaților și localnicilor deopotrivă. Raportul pentru anul trecut al organizației InterNations referitor la calitatea vieții pentru expați în diverse orașe de pe mapamond a fost amânat, în aceste zile fiind lansat cel pentru 2021. Iar topul orașelor este surprinzător!


Expați sunt denumite persoanele care s-au mutat în alt oraș din alt stat decât cel autohton, de obicei pentru un loc de muncă plătit bine sau avantaje materiale. Mai mult, persoanele considerate astfel provin din țări care oferă locuri de muncă bine plătite și un nivel de trai mediu spre ridicat. Deși în concret acești oameni pot fi denumiți migranți, termenul de expat este folosit pentru a diferenția această categorie socială de cea a muncitorilor necalificați sau slab calificați, care se mută în alt oraș din alt stat din nevoie, pentru a putea avea un trai (mai) bun decât cel din locul de baștină.

Țări de origine a expaților

Lăsând deoparte terminologia pe care unii o contestă, Raportul de peste 100 de pagini își propune să arunce o lumină asupra a ceea ce a însemnat a trăi și a lucra în străinătate în timpul unei pandemii. Deși echipa InterNations a efectuat și un sondaj similar în 2020, munca la ediția anterioară a fost rapid înlocuită de răspândirea rapidă a virusului – dezavantajul trăirii într-o eră a mobilității globale fără precedent. În timp ce chestionarul a fost elaborat, virusul COVID-19 era încă limitat la un număr de locuri, dar până când datele din 2020 au fost gata pentru analiză, OMS declarase deja focarul drept pandemie, iar situația din multe țări părea mai degrabă volatilă.

Ce presupune Raportul?

În ciuda întregii incertitudini persistente, mulți oameni s-au obișnuit până acum cu „noua normalitate” și este posibil ca viața lor să fi recăpătat un anumit grad de stabilitate – uneori mai mult, alteori mai puțin, în funcție de locul exact în care trăiesc, se precizează în Raport. Pentru sondajul Expat Insider 2021, 12.240 de respondenți reprezentând 174 de naționalități diferite și care trăiesc în 186 de țări sau teritorii din întreaga lume au fost rugați să evalueze viața în străinătate în funcție de 37 de factori de rating, de la calitatea aerului local până la situația lor financiară.

Pentru ca o destinație să fie inclusă în clasamentul final, este necesară o dimensiune a eșantionului de cel puțin 50 de participanți, iar 59 de țări sau teritorii îndeplinesc această cerință în 2021. În plus, ediția Expat Insider 2021 s-a adresat și unor rezidenți locali pentru Prima dată: 6.334 de localnici – mulți foști expați și viitori expatriați printre ei – au răspuns la întrebările selectate despre pandemia de COVID-19, care deseori le-a perturbat planurile de relocare sau i-a determinat să se întoarcă acasă mai devreme decât era prevăzut. Pe lângăr răspunsul la întrebarea „Cât de mulțumit ești de viața în străinătate în general?” au fost luate în considerare următoarele criterii:

Calitatea vieții

• Opțiuni de agrement
• Fericirea personală
• Călătorii și transport
• Sănătate și bunăstare
• Siguranță și securitate
• Viața digitală
• Calitatea mediului

Ușurința de a se instala

• Să te simți ca acasă
• Amabilitate
• Găsirea prietenilor
• Limba

Finanțe personale

Lucrul în străinătate

• Perspective de carieră și satisfacție profesională
• Muncă și timp liber
• Economie și securitatea locului de muncă

Tendințele existente la nivel de State au fost consolidate în 2021

Țări de destinație

De fapt, toate cele trei cele mai bine cotate destinații pentru expați au ajuns în top 3 înainte, unele dintre ele chiar și de mai multe ori. În 2021, Taiwan (primul loc) își apără pole position din 2019, când s-a clasat și pe primul loc la nivel mondial. A primit întotdeauna note de top atât pentru accesibilitatea, cât și pentru calitatea asistenței medicale locale, printre alți factori. Cu toate acestea, expații probabil apreciază și mai mult acest aspect al vieții în străinătate în timpul unei urgențe pandemice. În 2021, 96% dintre respondenții din Taiwan evaluează pozitiv calitatea asistenței medicale și aproape doi din trei (66%) declară că nu ar putea fi mai fericiți.

Taiwan este urmat de Mexic (pe locul doi), care este cunoscut pentru că oferă expaților un mediu primitor și accesibil. Nu numai că a ajuns în primele 5 poziții ale fiecărui clasament din 2014, dar este și în fruntea indicelui de ușurință de stabilire din 2021.

Numărul 3 la nivel mondial este însă puțin mai surprinzător. În timp ce Costa Rica (al treilea) ocupă locul 2 din 65 de țări în 2017, a coborât până în 2019 până la un loc oarecum mai puțin impresionant, pe locul 21. Acum, a reușit să urce din nou! La fel ca Mexic, Costa Rica se descurcă deosebit de bine în ceea ce privește finanțele personale (a 7-a) și ușurința de a se instala (a 3-a), dar îi impresionează și pe expații prin mediul său natural (a 5-a) și un echilibru excelent între viața profesională și viața privată (a 3-a).

Top cele mai bune orașe
Top cele mai proaste orașe

La celălalt capăt al scalei de clasare, există și câteva destinații familiare în ultimele 3 locuri. Kuweit (al 59-lea din 59) are onoarea destul de dubioasă de a fi ultimul pentru a șaptea oară în ultimii opt ani. De asemenea, ajunge pe ultimul loc în doi dintre indici, ocupând locul 59 atât pentru ușurința de a se instala, cât și pentru calitatea vieții. Mai mult, include și cea mai mare pondere de respondenți care declară că planurile lor de viitor s-au schimbat din cauza COVID-19. De exemplu, unul din trei expatriați din Kuweit (33%) plănuiește în prezent să părăsească țara mai devreme decât se anticipa, fie pentru a se muta acasă, fie pentru a se muta în altă țară – la nivel global, același lucru se aplică doar pentru unul din nouă respondenți ( 11%).

Pe locul 58 se află Italia. Se alăturase deja celor trei destinații cel mai prost cotate înainte de focarul de COVID-19, totuși, ocupând locul 63 din 64 de țări în clasamentul Expat Insider 2019, în principal din motive economice. Cu toate acestea, pandemia ar fi putut înrăutăți puțin o situație proastă pentru populația locală de expat: în timp ce Italia s-a aflat întotdeauna în ultimele 10 locuri ale indicelui finanțelor personale, ea se află pe ultimul loc (pe locul 59) pentru prima dată în 2021.

Totuși, Africa de Sud, pe locul 57, este destul de nouă în ultimele trei poziții. În 2014, s-a clasat încă pe locul 44 din 61 de destinații, dar a fost pe o tendință descendentă încă de la primul sondaj Expat Insider. În 2021, este, de asemenea, destinația cu cea mai proastă stare a economiei locale: mai mult de jumătate dintre respondenții din Africa de Sud (52%) consideră acest factor ca nefavorabil, se mai menționează în Raport.

Foto principală: Elena Saharova