Justiția din România: Planurile Urbanistice care nu respectă spațiile verzi pot fi anulate!
Un subiect prea puțin discutat în mass-media vizează decizia justiției din România de a anula, la începutul săptămânii, Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 3, care permitea betonarea mai multor spații verzi. Curtea de Apel București consideră că prevederile privind construirea de blocuri de apartamente fără respectarea spațiilor verzi nu sunt legale.
Elaborat de administrația condusă de Robert Negoiţă și aprobat de Consiliul General al Capitalei în ianuarie 2019, Planul Urbanistic permitea dezvoltatorilor imobiliari să construiască blocuri de 10 etaje în zone de parc, dar şi construirea de blocuri între case!
Deciziile politice ale administrației Sectorului 3 au născut reacții negative. Însă cetățenii s-au mobilizat și au atacat în instanță PUZ-ul. Acesta a fost anulat de Tribunalul București pe 4 februarie 2021, dar a fost atacată cu recurs. Hotarârea 2569/2021 29.11.2021 a Curţii de Apel București este definitivă.
Anulări în instanță pe bandă rulantă
Nimeni nu contestă nevoia de dezvoltare urbană, însă aceasta trebuie să se facă în interes public, nu al unor firme. La începutul anului, Consiliul General a suspendat, la solicitarea Primarului Municipiului București, PUZ-uri ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6 care ar fi contravenit acestei reguli. Pe 9 noiembrie 2021 a fost anulat definitiv în instanţă şi Planul Urbanistic Coordonator al Sectorului 6, care ar fi permis transformarea unei vaste zone verzi în zonă legală de construit imobile.
Urbanismul din Bucureşti a fost haotic și administrațiile Capitalei au neglijat interesul public dar şi legislație. Conform actualului primar, Nicușor Dan, fost activist pentru regulile urbanistice, „consecinţele au fost dispariţia spaţiilor verzi, aglomerarea traficului, pierderea potenţialului turistic al oraşului, insecuritatea juridică şi investiţională (cumperi o casă şi nu eşti sigur că nu te trezeşti cu un bloc pe parcela vecină), distorsionarea pieţei de profesionişti (este preferat arhitectul care obţine un etaj în plus) şi multe altele.”