Consiliul Naţional al Elevilor solicită testare responsabilă în școli

Reprezentanții elevilor din România reacționează la faptul că în ultimele zile, Ministrul Educaţiei a declarat în repetate rânduri că mizează pe înţelegerea şi pe bunăvoinţa cadrelor didactice care se vor implica în asamblarea testelor non-invazive ale elevilor şi participa la administrarea acestora în școli, în contradictoriu cu sindicatele din învățământ care nu sunt de acord cu niciun fel de implicare din partea personalului pentru această procedură. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) condamnă astfel de atitudini şi solicită responsabilitate din partea tuturor actorilor implicaţi în sistemul de educaţie.


După ce toţi reprezentanţii societăţii civile (elevi, părinţi, profesori) au solicitat testare periodică în şcoli şi după ce, într-un final, acest lucru poate fi realizabil, întregul demers este blocat de proceduri şi dezinteres, atrage atenția CNE. Pe de o parte, Ministerul Educaţiei nu îşi asumă testarea în şcoală pentru a nu atribui profesorilor o sarcină în plus şi, pe de cealaltă parte, sindicatele din educaţie refuză vehement să susţină necesitatea implicării personalului din învăţământ în procedura de testare.

Cum rămâne cu testarea? Ministerul „are încredere” în profesori, iar profesorii refuză să se implice. Dacă vom continua aşa, nu va fi testare în şcoli multă vreme de acum încolo.

Silviu Morcan, preşedintele CNE

În tot acest timp, din ce în ce mai multe şcoli decid distribuirea testelor rapide către elevi şi administrarea lor acasă, fără a avea garanţia că acest lucru se va întâmpla cu adevărat. Drept urmare reprezentanții elevilor solicită Guvernului și Ministerului de resort să clarifice situaţia, indicând foarte clar ce atribuţii au cadrele didactice în acest proces.

Nu este posibil ca, după ce testele au fost promise şi aşteptate nepermis de mult, să fie blocat întregul demers din lipsă de asumare, comoditate sau dezinteres din partea actorilor decizionali implicați, mai declară reprezentanții CNE. Aceștia solicită clarificarea situaţiei cu celeritate.

Foto: Maksim Goncharenok