A luat naștere Guvernul FSN 2021. Cabinetul Ciucă votat în funcție de Parlament
La 30 de ani după primul guvern „democratic” al României post-comuniste, joi 25 noiembrie s-a reîntregit la guvernare partidul politic care a condus țara noastră în primii 6 ani după răsturnarea regimului Ceaușescu. Nicolae Ciucă va conduce Executivul pentru un an și jumătate, urmând ca rotaţia premierului susținut de PNL cu unul susținut de PSD să aibă loc în 25 mai 2023. Tot prin rotație (de data aceasta lunar) va fi asigurat și Secretariatul tehnic al alianței dintre partidele aflate în arcul guvernamental, denumită Coaliția Națională pentru România.
Învestit cu 318 voturi pentru şi înregistrând 126 voturi împotrivă, Guvernul Nicolae Ciucă își începe activitatea joi, 25 noiembrie 2021. Generalul în rezervă (foto jos), ales drept senator PNL la finele anului trecut, are sprijinul a aproximativ 70% din Parlament. Acesta a declarat după vot că alianța cu PSD este „o decizie politică şi, ţinând cont de situaţia în care ne găsim, cred că a fost o decizie foarte bună” precizând că acțiunea a fost luată „pentru electorat”.
Un Acord politic între PSD, PNL, UDMR şi reprezentanții minorităţilor naționale a fost semnat în aceeași zi. Evenimentul a avut loc într-o ceremonie desfăşurată în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, care însă nu a fost publică! „Era normal, s-a semnat un acord al coaliţiei de guvernare”, a declarat Florin Cîţu, proaspăt ales în funcția de președinte al Senatului. Alianța între partidele menționate, denumită Coaliţia Naţională pentru România, precizează că pentru gestionarea şi depăşirea problemelor actuale (pandemie, criză energetică) „este necesară constituirea, fără întârziere, a unei majorităţi parlamentare solide şi învestirea unui guvern susţinut de aceasta.”
De ce este mai potrivit FSN 2.0 și nu USL 2.0
În 2011, România a mai avut parte de o alianță a PSD cu PNL-ul istoric. Contextul era diferit și apropierea celor două partide era făcută din Opoziție. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva din mai multe motive. Așa cum a fost prezentat în Independentul, odată cu fuziunea din 2014, continuatorul FSN (pe linie juridică și istorică PD-L) s-a contopit cu PNL-ul reînființat în 1990 de Dan Amedeo Lăzărescu, Radu Câmpeanu, I. V. Săndulescu, Nicu Enescu, Dinu Zamfirescu.
Procedura anunțată de Crin Antonescu după alegerile europarlamentare din 2014 și finalizată de Klaus Iohannis cu Vasile Blaga este de fapt una în oglindă cu cea a fuziunii dintre partidul înființat de Ion Iliescu (FDSN) și Partidul Social-Democrat Român (P.S.D.R.) înființat de Sergiu Cunescu în 1990. Acesta din urmă fiind de drept continuator al social-democrației (condusă de Constantin-Titel Petrescu în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial) forțată în ilegalitate odată cu instituirea regimului „popular” pro-URSS a lui Petru Groza și începerea eliminării forțelor democratice în 1948.
Cu alte cuvinte, FSN s-a disipat în partide cu tradiție dobândită înaintea regimurilor totalitare Groza-Dej-Ceaușescu: o parte în social-democrație (PSDR) în 2001, iar cealaltă în liberalism (PNL) în 2014.
Acum, pentru prima dată din 1990 avem de-a face cu regruparea FSN la Guvernarea României sub auspiciile celui de-al doilea mandat al lui Klaus Iohannis. Istoricii și analiștii pot menționa liniștiți drept Guvernul FSN 1 cel condus de Petre Roman în 1990 sub președinția lui Ion Iliescu și Guvernul FSN 2 cel condus începând de ieri de Nicolae Ciucă.
Fără a face referire la deciziile PNL care au dus la situația din prezent, după momentul învestirii Guvernului actualul președinte al României a declarat următoarele: „Vă felicit! Criza politică s-a terminat, dar celelalte crize nu şi nici problemele nu au dispărut. (…) Toată lumea aşteaptă măsuri consistente pentru a garanta o creştere economică, pentru a creşte salariile, pentru a creşte pensiile, toată lumea se aşteaptă la investiţii, autostrăzi, drumuri, spitale, şcoli şi multe altele şi pentru toate acestea, pentru a fructifica aceste oportunităţi este nevoie de un Guvern puternic, bine condus, care se sprijină pe o largă majoritate în Parlamentul României. Acum avem acest Guvern”, a concluzionat Iohannis.
-
Pingback: Rocadă PSD-PNL la vârful Guvernului României – Independentul