O comunitate indigenă din Canada a investit într-o centrală solară sfârșind dependența de combustibil fosil

Într-o zonă unde dificultățile geografice ar fi scuza perfectă pentru a nu opta pentru alternative energetice regenerabile, o comunitate indigenă din Canada a arătat că se poate dacă dorința politică este clară. Prin investirea într-o centrală solară de 300 kilowați, comunitatea din Fort Severn nu doar că își satisface nevoile energetice ci poate să înregistreze venituri suplimentare din vânzarea energiei în surplus.


Prima Națiune din Ontario, aflată în cea mai nordică zonă din Canada, înfrânge dependența de combusitibil fosil. Comunitatea din Fort Severn se situează într-un areal atât de dificil de traversat, mai ales în timpul iernii, încât combustibilul era transportat cu un avion charter. Zborul de aproape 500 de mile era indispensabil pentru mica așezare.

Centrala solară va genera bani, energie și locuri de muncă pentru comunitatea din Fort Severn, totul în timp ce reduce consumul de combustibil atât pentru energie electrică, cât și pentru transportul combustibilului cu aproximativ 400.000 de litri de motorină pe an!

Dacă vrei ceva pentru comunitatea ta, trebuie să te ridici de pe scaun și să depui efort. Nu poți să stai acolo și să aștepți să se întâmple ceva. Deci asta am făcut.

Paul Burke, căpetenia comunității

Deși în 2016 proiectul părea un efort uriaș, acesta a fost dus la bun sfârșit. Doar aducerea muncitorilor, materialelor și pieselor necesare la Fort Severin a reprezentat o provocare majoră, singura modalitate de transport către comunitate fiind pe un traseu de drum periculos și dificil sau într-o singură călătorie cu șlep pe an. Simpla eroare costă enorm, iar înlocuirea unui material sau a unei piese presupune o călătorie cu avionul la 3 ore distanță.

Fotografie aeriană a Fort Severn

Acum, însă, proiectul centralei este finalizat iar aceasta funcționează, oferind energie pentru aproximativ 550 de persoane și generând venituri, suficiente pentru a ajuta la rezolvarea unei probleme imobiliare în comunitate, care are nevoie de aproximativ 40 de case suplimentare pentru oameni. Demonstrând în acest fel, că singurul impediment în calea tranziției către energie alternativă este de fapt, voința politică.