Ce s-a întâmplat cu fabricile din Militari? O asociaţie din Bucureşti doreşte recuperarea memoriei pierdute
Prin proiectul „Trecutul industrial al Bucureștiului – recuperarea memoriei pierdute: Cartierul Militari”, Asociația Politeia îşi propune să redescopere istoria unor puncte cheie din patrimoniul industrial. Broşura disponibilă în format electronic dar şi expoziţia organizată în Capitală fac parte din acest demers.
În ultimele decenii, cartierul Militari a parcurs drumul de la un sat din periferia capitalei, la cartier de suport al industriei socialiste, fiind astăzi spațiu de consum și dezvoltare. Co-finanțată de Primăria Capitalei prin ARCUB în cadrul Programului București – Oraş deschis 2021, inițiativa Asociației Politeia contribuie la dezvoltarea identității locale prin documentarea și popularizarea istoriei recente a unor puncte cheie din patrimoniul industrial în dezvoltarea cartierului (platforma Preciziei, Cora Lujerului – fosta Fabrică Miorița, Turbomecanica, Apaca, Fabrica de ceramică etc).
Demersul este unul colaborativ, locuitorii cartierului Militari, dar și toți cei care au lucrat la fabricile din zonă, fiind invitați să participe la toate etapele proiectului. Invitația la dialog se adresează tuturor, indiferent de vârstă, Asociația deschizând o conversație intergenerațională între grupurile de vârstă sub 30 de ani și cele de peste 65 de ani, o sursă valoroasă de informații și mărturii.
Exportul era cam 95%. Poate pe la sfârșitul anului mai lucram pentru noi, în țară.
În broșura disponibilă gratuit în mediul online sunt prezentate istoriile fabricilor APACA, CESAROM, UREMOAS, Turbomecanica, precum și Fabrica de Lapte. Dimensiunea istorică reprezintă un demers de cercetare de arhivă prin care sunt analizate documentele oficiale ale fabricilor respective, dar și modul în care acestea erau portretizate în presa vremii. A doua dimensiune, cea sociologică, urmărește să colecteze istorii sociale și personale ale muncitorilor din fabrici și a locuitorilor de lângă ele pentru a surprinde viața cotidiană din cartierul Militari.
A treia dimensiunea reprezintă un pod de legătură între primele două, dintr-o perspectivă arhitecturală și urbanistică, care urmărește să scoată în evidență, pornind de la nivel local și personal, transformările care au marcat cartierul Militari în ultimii 70 de ani. Dacă cineva are imagini din arhiva personală sau amintiri prin care se poate reconstitui istoria cartierului Militari, sunt rugați să se adrese Asociației Politeia printr-un mesaj privat.