Persoanele indigene din Brazilia și Ecuador au condus protestele societății civile de la COP26

Cuvântul rostit din partea societății civile, pe parcursul Conferinței Națiunilor Unite pentru schimbare climatică COP26 de la Glasgow, a fost trădare. Activiștii pentru mediu și oamenii sătuli de promisiunile neonorate ale politicienilor au ieșit pe străzile din Scoția dar și în alte orașe importante din lume pentru a provoca o schimbare reală de comportament a celor care iau deciziile.


Dezamăgiți de declarațiile politice și lipsa de acțiune concretă în direcția mitigării efectelor schimbării climatice, tinerii amazonieni din Brazilia și Ecuador au condus marșul din 6 noiembrie de la Glasgow și au fost pe scena principală mult timp. Sute de mii de alte persoane au protestat și ei pentru climă, trimițând un semnal clar oamenilor la putere adunați în conferința COP26 să protejeze oamenii, nu profiturile companiilor.

Proestatarii au motive realiste să fie furioși. Un raport al ONU, citat de The Guardian arată că, în ciuda angajamentelor de acțiune din partea multor țări, aproape niciunul dintre State nu are politici concrete de reducere a producției de CO2. În plus, producția planificată de combustibili fosili depășește cu mult limitele climatice.

Raportul a mai constatat că țările au direcționat mai multe finanțări publice noi către activitățile de combustibili fosili de la începutul pandemiei de Covid-19 decât către energie curată!

Alte date științifice, analizate de Proiectul Global Carbon (GCP), indică faptul că emisiile de combustibili fosili în 2021 vor atinge 36,4 miliarde de tone de CO2 (GtCO2), cu doar 0,8% sub nivelul lor pre-pandemic de 36,7 GtCO2 în 2019. Cercetătorii spun că „se așteptau la un fel de revenire în 2021”, pe măsură ce economia globală a revenit din cauza Covid-19, dar că a fost „mai mare decât se aștepta”. În acest timp, ies la iveală detalii despre acțiunile giganților din energie îndreptate împotriva combaterii schimbării climatice.

Conform BBC, Exxon recunoaște că a investit peste 10 miliarde de dolari (7,25 miliarde de lire sterline) în ultimii 20 de ani pentru a dezvolta „soluții energetice cu emisii reduse”. Dar cel mai recent raport anual al companiei arată că a investit 10,4 miliarde de dolari numai în 2020 în dezvoltarea rezervelor neexplorate de petrol și gaze.

În acest context, protestele care subliniază trădarea ca principală acuză la adresa decidenților și corporațiilor par potrivite și susținute de date concrete. Până la finalizarea COP26, în 12 noiembrie, societatea civilă va continua să ceară de la conducătorii politici acțiuni oneste cu obiective aplicabile și acțiuni semnificative, nu doar declarații și acorduri care sună frumos dar nu produc schimbarea necesară.