COP26 a demarat cu discursuri ale liderilor politici și solicitări pentru acțiuni concrete din partea societății civile
Peste o sută de lideri politici de pe toate continentele sunt prezenți la Glasgow, Regatul Unit al Marii Britanii, pentru Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice. Au trecut 6 ani de când a fost negociat Acordul de la Paris, iar emisiile de astăzi sunt mai mari ca niciodată. Nici nu este de mirare având în vedere faptul că regulile de implementare a Acordului de la Paris din 2015, semnat de aproape 200 de țări, nu au fost finalizate! Cuvintele goale și promisiunile nu vor duce la o soluție a acestei crize climatice și în curând și socio-economică.
Conferința ONU ce va dura până pe 12 noiembrie este considerată esențială pentru evitarea celor mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climatice, după ce marile națiuni industrializate au fost acuzate că amână reforme esențiale și urgente. Conferința COP26 începe după reuniunea G20 unde marile economii nu s-au angajat să respecte termenul limită din 2050 pentru stoparea emisiilor nete de carbon, anunță presa internațională.
Întârziată cu un an din cauza pandemiei de COVID-19, prin COP26 se propune menținerea țintei de limitare a încălzirii globale la 1,5°C peste nivelurile preindustriale, un nivel care, potrivit oamenilor de știință, ar evita consecințele sale cele mai distructive. Pentru a face acest lucru însă, conferința trebuie să asigure angajamente mai ambițioase de reducere a emisiilor decât cele din prezent precum și să asigure miliarde de fonduri pentru finanțări legate de climă.
Angajamentele existente de reducere a emisiilor ar duce la creșterea temperaturii medii a planetei cu 2,7 C în acest secol. Acest lucru ar supraalimenta distrugerea pe care o provoacă deja schimbările climatice prin intensificarea furtunilor, expunând mai mulți oameni la căldură mortală și inundații, ucigând recifele de corali și distrugând multe habitate naturale.
Cetățenii, organizați în mediul online și prezenți în orașul scoțian, solicită factorilor de decizie acțiuni concrete și decisive acum, nu luna viitoare, nu anul viitor. În calitate de cetățeni de pe întreaga planetă, aceștia îndeamnă să răspund urgenței climatice. Discuțiile lor de la Roma ale grupului G20 nu au stabilit un calendar pentru eliminarea treptată a cărbunelui și au diluat promisiunile de reducere a emisiilor de metan, un alt gaz cu efect de seră, confirmând temerile că nici la COP26 nu se va ajunge la un pas înainte consistent.
-
Pingback: Acord internațional pentru interzicerea defrișărilor până în 2030 – Independentul