Manifestație în fața Guvernului: violența împotriva femeilor trebuie luată în serios
Deși ignorată la nivel social și politic, violența împotriva femeilor continuă să aibe loc și chiar să fie agravată de contextul actual al pandemiei. Prin acțiunea de pe 20 octombrie din fața Guvernului, s-a tras un semnal de alarmă asupra situațiilor grave de violență prin care trec femeile în continuare și a lipsei acute de servicii sociale specializate și accesibile tuturor victimelor violenței.
În primele opt luni ale anului, 33 de femei au fost ucise de către un membru de familie. Alte 19.860 au suferit loviri și alte violențe, în timp ce 91% dintre agresori au fost bărbați. Au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție; 2.206 ordine de protecție au fost încălcate de agresori.
Nu mai putem continua în tăcere în timp ce atâtea femei sunt ucise și trăiesc adevărate coșmaruri.
Femeile se confruntă în această perioadă cu o dublă criză: nu doar cea a pandemiei ci și cu teroarea constantă, anterioară pandemiei și agravată de ea: violența de gen. Pe fundalul normelor sociale toxice preexistente și a inegalității de gen, dar și a izolării, a stresului economic și social cauzat de pandemie și resimțit cu precădere de femei, violența sexuală și de gen a înregistrat o creștere exponențială.
Nu suntem în siguranță nicăieri, nici măcar în propria casă. Vrem să fim în siguranță, acum. Vrem ca nicio altă femeie să fie ucisă, hărțuită sau agresată. Vrem respect și siguranță pentru toate fetele și femeile, chiar și pe timp de pandemie.
Această perioadă de puternică vulnerabilitate, care cere practicarea socială a grijii și a solidarității, este uneori resimțită ca un atac asupra „virilității”, precizează organizatorii manifestației de protest. Împreună, frica, izolarea și sexismul nasc și mai multă violență. De asemenea, multe femei sunt „blocate” acasă împreună cu agresorii lor, în timp ce accesul lor la serviciile de suport este mai restricționat decât oricând. Iar pe fundalul precarității socio-economice, multe cazuri de violență nici nu ajung să fie înregistrate.
Pe timp de pace, în România, au fost ucise de 16 ori mai multe femei și fete decât au fost uciși, în războiul din Afganistan, soldați români pe parcursul a 19 ani.
Statul român are obligația constituțională de a garanta tuturor femeilor și fetelor dreptul la o viață în siguranță. Fiecare caz de violență domestică și de gen arată eșecul statului în garantarea drepturilor fundamentale. Manifestația, organizată de Rețeaua VIF – Reteaua pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor, solicită respect, siguranță și tratament nediscriminatoriu pentru fete și femei pe timpul pandemiei.