PSD contestă proiectul de lege al USR: vor să plătească cu bani publici preţul eşuării liberalizării pieţei de energie

USR a anunţat că va depune în Parlament un proiect de lege pentru scăderea facturilor la electricitate şi gaze naturale. Reprezentanții PSD spun că acesta este o formă de plată, cu bani publici, a eşuării liberalizării pieţei de energie.


Guvernul Cîțu s-a grăbit să liberalizeze de la începutul acestui an tarifele pieţei de energie, deşi nu existau suficiente capacităţi de producţie interne, concurenţă reală pe piaţă şi nici prevederi pentru consumatorii vulnerabili, precizează PSD. Efectul acestei decizii pripite ar fi creşterea galopantă a preţurilor la energie şi gaze până la valori care nu pot fi suportate de majoritatea dintre cetățeni

Acum, USR vine cu un proiect prin care „nu va tăia răul din rădăcină, dar va afecta bugetul de stat, mediul de afaceri şi sustenabilitatea proiectelor privind energia verde.” În contrapartidă, propunerea PSD de plafonare a preţurilor la electricitate şi gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni (adică perioada martie-septembrie 2021) ar fi, în opinia social-democraților, soluţia viabilă astfel încât atât Statul, cât şi consumatorii, să nu fie afectaţi.

Argumentele împotriva soluției USR

USR solicită reducerea TVA la electricitate şi gaze naturale, de la 19% la 5%, dar şi abrogarea accizei, măsuri care vor afecta colectarea la bugetul de stat, dar nu şi pe producătorii de energie, care au făcut ca preţurile la MWh să explodeze (şi o vor face în continuare, în lipsa plafonării).

USR susţine că va acorda ajutor centralelor termice de termoficare (care nu mai există în multe dintre oraşele României). La Alba Iulia, spre exemplu, nu mai funcţionează sistemul centralizat de încălzire din anul 2011, oamenii optând pentru centralele de apartament (şi în cazul acestei măsuri, care creează inechităţi, banii provin de la bugetul de stat).

USR vorbeşte despre exceptarea de la obligaţia de achiziţie a certificatelor verzi (care apar pe factură). Această măsură afectează fie bugetul de stat (dacă diferenţa e suportată de Stat), fie investitorii în energie verde (regenerabilă), care sunt sprijiniţi prin intermediul certificatelor verzi. Nu în ultimul rând, proiectul prevede credite fiscale pentru întreprinderi. Acestea vor împovăra antreprenorii pe termen mediu şi lung.

De ce ar fi legea propusă de PSD mai potrivită?

Reprezentanții social-democrați susțin că nivelul de trai al românilor este astfel protejat în următoarele 6 luni. De asemenea, plafonarea preţurilor la electricitate şi gaze naturale salvează şi multe afaceri mici şi mijlocii.

  • în acest moment ofertele de preţ pentru energie electrică variază între 406 lei/MWh şi 670 lei/MWh (faţă de 341 lei, în decembrie 2020). Legea PSD introduce un preţ maxim de 380 lei/MWh.
  • în cazul gazelor naturale, în acest moment, ofertele de preţ variază între 211 lei/MWh şi 250 lei/MWh (faţă de 135 lei în urmă cu un an) Preţul maxim impus prin Legea PSD va fi de 192 lei/MWh.

Drept urmare, preţurile din facturile de energie electrică vor fi reduse imediat cu un procent de până 43%, în funcţie de contractul pe care îl are fiecare consumator. La gaz, reducerea ajunge până la 23%, în funcţie de contractele pe care le are fiecare consumator, precizează reprezentanții PSD.

Foto: Magda Ehlers