PNL îl alege drept președinte pe Cîțu. USR PLUS decide că nu continuă guvernarea cu acesta premier. PSD anunță că îl așteaptă la moțiune
Congresul care a blocat guvernarea României de câteva luni s-a finalizat cu victoria lui Florin Cîțu. Evenimentul cu aproape 5.000 de delegați, care ar fi încălcat orice regulă de distanțare fizică și aglomerare în București, unde sunt aplicate restricții datorită numărului mare de cazuri de infectări cu coronavirus, s-a finalizat cu o diferență de 980 voturi între cei doi candidați. Odată cu alegerea președintelui PNL, partidele parlamentare importante anunță fiecare debarcarea acestuia de la Palatul Victoria.
După anunțarea rezultatelor, acum fostul preşedinte al PNL, Ludovic Orban, a anunţat că demisia sa din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor va fi luni pe masa noului preşedinte al liberalilor. Pe parcursul procesului de vot, Orban a declarat că în cel puţin 14 organizaţii s-ar fi solicitat „controlul votului direct de către cineva, dar nu le-a ţinut figura controlul votului, iar ca măsură secundară – să-şi fotografieze şi transmită fotografia cu votul pentru Cîţu (…) Să le fie rușine! Asta nu este democrație”.
Cei 4.874 de delegaţi din întreaga ţară care s-au înregistrat la Congresul PNL au fost criticați în mass-media și pe internet pentru că nu ar fi respectat regulile de distanțare fizică. De critici a avut parte și președintele României, Klaus Iohannis, care nu doar că nu a respectat Constituția prin participarea directă la un eveniment de partid, dar nici nu a purtat masca încălcând regulilor instituite pentru orice eveniment de acest tip.
Deși comentatorii politici s-au exprimat pentru unul dintre cei doi candidați la președinția partidului și ce ar face fiecare pentru PNL dacă ar câștiga, în Libertatea apare concluzia dată de cetățeni în ultimii 2 ani: „sunt doi lideri care s-au dovedit deja incapabili să guverneze, fiecare în felul lui, și fiecare trăgând în jos sondajele la minime istorice pentru PNL.” Pe internet au apărut deja comparațiile cu PNȚCD și soarta acestuia după guvernarea dezastruoasă din perioad 1996-2000.
Cîțu a declarat că votul îl onorează și responsabilizează deși alegerea nu îl surprinde pentru că „am spus din primul moment că echipa câştigătoare este singura soluţie pentru PNL.” Acesta a mai promis că va fi preşedintele tuturor liberalilor, indiferent cu cine au votat delegații. Premierul actual a punctat că va face tot posibilul ca guvernul pe care-l conduce să meargă mai departe până în 2024.
De astăzi, suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic – PSD. Să ştiţi că aceasta nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare, este o mişcare care începe cu PNL, o mişcare care va schimba România în bine. Mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală.
Florin Cîțu, noul președinte al PNL
USR PLUS a luat o decizie în unanimitate privind necontinuarea guvernării cu Florin Cîțu premier
Reprezentanții partidului, aflat și acesta în campanie internă pentru alegerea conducerii după finalizarea fuziunii, au declarat că decizia privind necontinuarea unei guvernări cu prim-ministru Cîțu în funcție nu se va schimba.
Indiferent câte minciuni încearcă să răspândească „echipa câștigătoare”. Vrem reforme pe bune, nu participarea la guvernare de dragul puterii, acceptând orice fel de condiții.
USR PLUS
PSD îl așteaptă pe Cîțu la votul moțiunii de cenzură
Declarând până în prezent că nu vor să decidă soarta conducerii PNL și disputa dintre liberali și USR PLUS votând o moțiune înaintea Congresului, reprezentanții PSD au publicat un mesaj pe internet prin care îl anunță pe Florin Cîțu că îl așteaptă la votul pe moțiune.
Nimic despre ce trăiesc oamenii, nimic despre criza economică, sanitară, nimic despre facturi imense, nimic despre spitale pline, nimic despre eșecul vaccinării. Voi, cu muzicanții de la Cluj, cu țipătorii de prin Vrancea, ați transformat politica într-un bal dizgrațios în văzul unei țări care geme de alte probleme. Să vă fie rușine!
Daniel Suciu (PSD), deputat
Odată cu încheierea alegerilor interne în PNL, proces care a durat mai mult decât necesar, atenția publică și a mass-media se va întoarce la problemele de guvernare a țării, inclusiv valul 4 al pandemiei de coronavirus, prețul crescut al energiei, precum și datoria crescândă a României. Cu un PSD care susține nevoia de alegeri anticipate, dacă Guvernul Cîțu va pica la moțiunea de cenzură inițiată încă de la începutul lunii septembrie, situația pentru PNL s-ar putea complica și mai mult decât în ultimele luni.