O treime din parlamentarii PNL nu acceptă interdicția premierului Cîțu privind votarea moțiunii de cenzură

Cei 40 de parlamentari ai PNL și-au anunțat susținerea pentru președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, care dorește dezbaterea moțiunii de cenzură precum și refacerea coaliției cu USR PLUS, respingând orice susținere în Parlament din partea PSD. Așa-numitul boicot al procedurilor constituționale pus în practică de către Florin Cîțu și Marcel Ciolacu sunt reclamate de către Dan Barna și ceilalți lideri ai USR PLUS.


Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că există speranță pentru „un viitor demn al Partidului Național Liberal în fața românilor care ne-au acordat încrederea pentru o guvernare liberală #fărăPSD.” Cei 39 de parlamentari din totalul de 134 pe care PNL îi are în ambele camere ale Parlamentului spun că s-au alăturat președintelui partidului și al Camerei Deputaților, Ludovic Orban, împotriva unei alianțe cu PSD la guvernare, ai cărui reprezentanți boicotează ședința Birourilor Permanente Reunite.

Decizia CCR nr.1525 / 2010 precizează că împiedicarea dezbaterii moțiunii de cenzură înseamnă încălcarea statului de drept. Împiedicarea prezentării şi refuzul de a dezbate o moţiune de cenzură deja depusă sunt contrare Constituţiei, întrucât acest lucru ar echivala cu eliminarea posibilităţii opoziţiei parlamentare de a cenzura şi controla deciziile guvernamentale și o încălcare a principiului constituţional al statului de drept.

Mobilizarea are ca scop transmiterea unui mesaj ferm de respingere a unui Guvern liberal susținut de PSD în Parlament, o opțiune de acest fel semnificând trădarea încrederii românilor care au votat pentru o guvernare în interesul românilor fără PSD. Această acțiune reprezintă însă și un semnal pentru Cabinetul Cîțu deoarece Ludovic Orban susține citirea și votarea moțiunii de cenzură, precum și demiterea lui Florin Cîțu pentru refacerea coaliției și a aduce înapoi în actul guvernamental pe reprezentanții USR PLUS.

Reprezentarea parlamentară ale celor două partide (PNL – UDMR) prezente la guvernare în acest moment este de 163 de voturi față de un necesar minim de 237 de voturi (…) nici unul din punctele din programul de guvernare nu se poate face fără o majoritate parlamentară reformistă.

Ludovic Orban, emisiune B1TV, 8 septembrie

Întrebat dacă premierul trebuia să facă un pas în spate, Orban a mai declarat presei că pentru acesta este mult mai importantă România şi atunci statul trebuie pus pe primul plan, nu un om politic. Președintele PNL a adăugat că el a arătat că a avut tăria, onoarea, și caracterul să-și dea demisia din funcţia de premier atunci când a considerat că situaţia o impune.

Promisiunea din campania electorală pentru patru ani de stabilitate în care guvernanții să se concentreze pe dezvoltarea României și implementarea tuturor reformelor de care are nevoie țara reprezintă prioritatea pentru actualul președinte al PNL până cel puțin la Congresul partidului din 25 septembrie. Potrivit acestuia, actuala criză afectează românii, afectează capacitatea instituţiilor statului de a face faţă provocărilor cu care se confruntă România şi pune serioase semne de întrebare cu privire la percepţia externă asupra a ceea ce se întâmplă în România.

Cîțu blochează moțiunea de cenzură prin plângere la CCR și citește decizia de interzicere a acțiunilor parlamentarilor PNL împotriva premierului.

Niciun parlamentar PNL nu va face demersuri în Parlament sau în afara lui pentru dărâmarea propriului guvern şi a premierului desemnat de PNL, Florin Cîţu. În caz contrar, se va supune sancţiunilor statutare”, a susținut Florin Cîțu într-o declaraţie de presă după o ședință BPN pe care președintele partidului nu o consideră statutară. Prim-ministrul a declarat că cel puțin până la verificarea legalităţii semnăturilor, nu poate să se întâmple nimic.

Deputatul Florin Roman, vicepreședinte al Camerei, a declarat că până nu există un Birou Permanent Reunit care să adopte prin vot calendarul moţiunii de cenzură, aceasta nu poate ajunge la vot. Liberalul a mai amintit precizat presei că BPN al PNL s-a reunit într-o şedinţă statutară, iar decizia privind interdicția de participare la acțiunile privind moțiunea de cenzură, inclusiv ședința Biroului Permanent Reunit, convocat pentru 9 septembrie de către preşedinţii celor două Camere, Anca Dragu şi Ludovic Orban.

Chiar dacă reprezentanții USR PLUS și-au exprimat public poziția față de acuzațiile lui Cîțu privind semnăturile Curtea Constituţională a României a dispus miercuri ca până la data de 15 septembrie (peste 7 zile) părţile să îşi exprime punctul de vedere în legătură cu sesizarea premierului Florin Cîţu cu privire la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională dintre Parlament şi Guvern pe tema moţiunii de cenzură a USR PLUS şi AUR. Ulterior, după ce părţile îşi vor exprima punctul de vedere, CCR va stabili termenul pentru dezbaterea pe fond a sesizării.

USR PLUS reclamă boicotul Cîțu-Ciolacu și „încercările disperate” de a rămâne agățat de scaunul de la Palatul Victoria.

După depunerea demisiilor miniștrilor USR PLUS, reprezentanții partidului susțin că timpul lui Florin Cîţu la vârful Guvernului a expirat, rolul de premier pentru România fiind peste competenţele acestuia. Dan Barna a reclamat faptul că noua majoritate Cîţu-Ciolacu blochează dreptul la moţiune de cenzură al unor parlamentari, un aspect despre care Curtea Constituţională a spus în repetate rânduri că este un drept definit explicit, un drept constituţional care este încălcat în mod grosier în aceste zile, fiind atacat de fapt statul de drept din România.

Dacă moţiunea nu va trece, înseamnă că se consfinţeşte alianţa PNL-PSD, se consfinţeşte acest blat şi acest USL 2.0

Ionuț Moșteanu, lider deputați USR PLUS

Liderul deputaților USR PLUS arată că actul plângerii și boicotului este doar una din încercările disperate ale lui Florin Cîţu de a rămâne agăţat de scaunul de la Palatul Victoria. A fost menționată în acest sens „invenția” problemei cu semnăturile de pe moțiunea de cenzură. Niciunul dintre cei 122 de semnatari nu și-a retras sprijinul moțiunii, a precizat Moșteanu.

Premierul Florin Cîţu este foarte activ în bătălia împotriva regulilor democraţiei, încercând să blocheze o moţiune de cenzură, a comentat Stelian Ion sesizarea lui Florin Cîţu la Curtea Constituţională pentru un presupus conflict între Parlament şi Guvern. „Când a fost să apere un act adoptat de Guvern, pe care şi l-a însuşit iniţial, şi anume proiectul de desfiinţare a SIIJ, Florin Cîţu a stat cuminte în banca lui, nu a făcut nimic să apere şi să impună decizia Guvernului în faţa UDMR şi nici măcar nu le-a cerut parlamentarilor PNL din ‘echipa câştigătoare’ să susţină desfiinţarea SIIJ”, a mai punctat fostul ministru al Justiției.

PSD „nu se bagă în lupta lor”

Întrebat cum comentează faptul că reprezentanţii PSD din Birourile Permanente ale Parlamentului nu asigură cvorumul astfel încât moţiunea să intre în dezbatere, Marcel Ciolacu (foto jos) a declarat că „în orice stat democratic puterea asigură cvorumul.” Acesta a precizat că având în vedere că partidul nu conduce nicio structură a Parlamentului, nu este problema social-democraților. „Noi nu ne băgăm în lupta lor„, a concluzionat președintele PSD.

După ce solicitaseră demisia miniștrilor USR PLUS din Cabinet pentru a vota moțiunea împotriva guvernului Cîțu, parlamentari ai PSD adaugă alte condiții. „Nu doar miniştrii USR PLUS trebuie să plece din guvern, ci şi secretarii de stat, şefii instituţiilor deconcentrate şi prefecţii acestei formaţiuni politice”, a declarat miercuri senatorul Marius Dunca, preşedintele PSD Braşov.

Grupul minorităților „nu participă la nimic”

Deputatul Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale a declarat pentru Agerpres că în cele două ședințe avute cu colegii săi săptămâna aceasta și cea trecută, s-a stabilit că grupul compus din … parlamentari nu va participa la nimic, nefiind „problema noastră” criza guvernamentală.

Nu vrea nimeni să se bage în chestiunea această. Noi vrem un singur lucru: să se liniştească odată tot, şi să vedem că începem şi să facem ceva. Sunt atâtea nenorociri care se întâmplă acum, de exemplu povestea aceasta cu facturile la energie, care este îngrozitoare.

Varujan Pambuccian

Asta trebuie să o abordăm, trebuie „să luăm taurul de coarne” şi să o abordăm foarte serios. Cred că va fi pentru prima dată când o să facem parte, poate, dintr-o comisie de anchetă.

Cei 40 de parlamentari PNL sunt:

Ludovic Orban (București), Virgil Guran (Dambovita), Alexandru Nazare (Prahova), Ion Stefan (Vrancea), Violeta Alexandru (Bucuresti), Sabin Sărmaș(Cluj), Diana Morar (Bistrița-Năsăud), Constantin Șovăială (Sibiu), Valentin Făgărășian (Diaspora), Adrian Miuțescu (Argeș), Alexandru Kocsis (Iași), Antonel Tănase (București), Claudiu Chira (Timiș), Daniel Gheorghe (Ilfov), Costel Barbu (Teleorman), Luminița Barcari (Ialomița), Viorel Badea (Diaspora), Cristina Vecerdi (Brașov), Cătălina Ciofu (Bacău), Alexandru Popa (Brăila), Laurențiu Leoreanu (Neamț), Nicolae Giugea (Dolj), Sorin Năcuță (Iași), George Scarlat (Galați), Dumitru Flucus (Brașov), Dănuț Bica (Argeș), Glad Varga (Arad), Iulian Mihail Bîca (Vaslui), Ioan Cupșa (Bihor), Raluca Ioan (Vrancea), Ion Iordache (Gorj), Ovidiu Florean (Bistrița-Năsăud), Ervin Molnar (Mures), George Siscu (Tulcea), Christine Thellmann (Sibiu), Ioan Cristina (Arad), Gabriel Plaiasu (Dambovita), Cristian Chirtes (Mures), Sorin Bumb (Alba), Kiss Janos (Bihor).