Administratorul Romstrade, implicat în construcţia autostrăzii Nădlac – Arad, condamnat definitiv la 12 ani de închisoare
Administratorul SC Romstrade SRL, Nelu Iordache, a fost condamnat definitiv miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare cu executare, informează Agerpres. Dosarul care a primit decizia judecătorilor preciza împotriva omului de afaceri săvârșirea de infracţiuni inclusiv cea de fraudă cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac – Arad.
Perchezițiile la firmele Romstrade și Blue Air, deținute de Nelu Iordache, au început în 2012. După căderea guvernelor Boc și Ungureanu, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) reziliase contractul pentru construirea primului tronson al autostrazii Nadlac-Arad, încheiat cu o asociere din care face compania Romstrade, motivul principal fiind intarzierea lucrarilor.
Premierul Ponta afirma la acea dată că proiectul de construcție a autostrăzii, finanțat și de către UE, a fost licitat în condiții considerate de Comisia Europeană ca fiind greșite. Înainte de intervenția autorităților europene, presa susținea că DNA ar fi propus neînceperea urmării penale într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și dare de mită, care îl viza pe Iordache și firme apropiate de fosta guvernare PDL (asocierea Romstrade – UTI – DELTA – TEHNOLOGICA). Prejudiciul era estimat la 23 de milioane de lei.
Iregularitățile și suspiciunile de fraudă din 2012 s-au transformat într-un dosar înaintat instanței de judecată. Decizia a venit abia în 2021.
Construcția autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărțită în două loturi, pe o distanță de 39 kilometri. Primul a fost adjudecat de asocierea româno-portugheză Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115,8 milioane euro. Lotul al doilea a revenit companiei germane Alpine Bau, valoarea fiind de 124,45 milioane euro.
Conform deciziei judecătorilor, Nelu Iordache a fost condamnat la 6 ani şi 9 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii împotriva intereselor financiare ale Comunităţilor Europene, 6 ani şi 6 luni pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave, 4 ani şi 6 luni pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi 2 ani pentru înşelăciune. Pedepsele au fost contopite, rezultând o condamnare finală de 11 ani şi 9 luni închisoare, din care se va scădea perioada reţinerii, arestării preventive şi arestului la domiciliu, adică 1 decembrie 2012 – 25 august 2014.