Cu o lună înaintea noului an universitar, studenții reclamă repetarea situației incerte din septembrie 2020

Deşi au existat luni întregi de pregătire şi experienţa unui an universitar derulat în condiţii de pandemie, studenții atrag atenția Guvernului că astăzi suntem într-o situaţie similară celei din septembrie 2020 în ceea ce priveşte reglementarea pregătirii anului universitar. Mai mult decât atât, problemele stringente ale studenților sunt încă ignorate de guvernanți.


În acest context, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) solicită urgentarea stabilirii modului concret de desfăşurare a anului universitar, pentru ca studenţii să se poată pregăti adecvat de începerea anului universitar, pentru respectarea siguranţei comunităţii universitare, cât şi pentru accesul echitabil al studenţilor la educaţie de calitate. Studenţii au nevoie de predictibilitate şi norme clare privind modalitatea de începere a noului an universitar, procedurile aferente procesului de cazare şi normele igienico-sanitare!

Deşi ne aflăm la mai puţin de o lună de la începerea anului universitar în toate universităţile din România, încă nu există un ordin de ministru comun al Ministrului Educaţiei şi Ministrului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, care să reglementeze modul de desfăşurare a activităţii didactice în mediul universitar. Criza politică din ultimele zile nu justifică în niciun fel întârzierile existente, cu atât mai mult cu cât reglementările despre care ANOSR face referire puteau fi adoptate de Guvern şi înainte de 1 septembrie, însă nu au fost.

Protestele începute în mediul online încă continuă

La nivel declarativ, statul implementează, inclusiv prin mecanismele de finanțare, diferite politici centrate pe student și nevoile sale. Cu toate acestea, studentul ajunge de multe ori să fie, în final, o simplă bază de calcul într-o formulă. Prin instrumentele de finanțare și de asigurare a calității, Guvernul ar trebui să urmărească nu doar disimulat faptul că învățământul este centrat pe student și că studenții sunt sprijiniți în a dobândi rezultate ale învățării relevante, subliniază organizatorii protestelor.

Răspunderea publică în utilizarea banilor publici nu poate rămâne un slogan uitat în Legea educației. În caz contrar, banii se numără, și studenții pleacă, inclusiv, și din acest motiv, „afară” din țară. De aceea, finanțarea educației trebuie să fie nu doar consistentă, raportată la necesitățile sistemului educațional românesc, ci să fie direcționată explicit și monitorizată în vederea atingerii nevoilor concrete ale studenților, susțin membrii ANOSR.

Prin campania „Educație pe pâine”, ANOSR și organizațiile studențești membre readuc pe agenda publică probleme ignorate cu excelență de Guvern.

Absolvenții din perioada pandemiei și nu numai întâmpină adesea probleme majore în găsirea unor locuri de muncă, cu atât mai mult care să corespundă domeniilor studiate de aceștia. Serviciile de orientare în carieră sunt subfinanțate și în deficit major de resursă umană, discrepanța față de nevoile din piața muncii este subliniată și de instituții europene, iar studenții români sunt în fruntea clasamentului european la neîncrederea în șansele obținerii unui loc de muncă.

Acțiunile guvernanților pentru implementarea de soluții la aceste probleme lipsesc cu desăvârșire. În lipsa unor măsuri adecvate, învățământul superior românesc va putea ajunge să producă șomaj la tonaj. Așadar, studenții solicită o finanțare coerentă care să asigure dezvoltarea unor servicii de consiliere și orientare de calitate în carieră.