Parlamentarii USR PLUS inițiază o moțiune de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. Ce a determinat această decizie?

Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură în Parlamentul României împotriva lui Florin Cîțu, anunță reprezentanții partidului. Aceștia demontează de asemenea dezinformările lansate de premier pe subiectul crizei politice actuale. Deși se pronunțaseră împotriva programului de alocare neperformantă a banilor publici către bani (PNDL), USR PLUS a luat hotărîrea finală pentru moțiune după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului justiției.


Partidul își retrage sprijinul politic pentru premierul Cîțu pentru că aruncat țara în criză politică, iar partidul înființat în 2016 care a ajuns parte din coaliția de guvernare pentru prima dată în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020 nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare.

Bani pentru baroni vs. bani pentru comunități

Partidul coaliției susține dezvoltarea reală a comunităților locale, prin programe transparente și investiții care să facă viața mai bună a românilor. În forma susținută de premierul Cîțu, PNDL 3 este însă o hoție, precizează reprezentanții USR PLUS.

Este programul becurilor de 1.800 de euro și a toaletelor din Teleorman de 80.000 de euro. Programul celor 44,5 miliarde de lei scurși în buzunarele baronilor. Dezvoltarea României nu se poate face cu programele de îmbogățit baronii locali, moștenite de la Liviu Dragnea.

În prezent, există aproape 1.000 de școli cu toalete în curte, aproximativ 30 de miliarde de lei, din totalul alocat de 44.5 miliarde lei pentru PNDL între 2015-2020, fiind risipiți de baronii locali. PNDL 3 în forma propusă de premierul Florin Cîțu este o continuare a jafului din bani publici.

Din „pușculița lui Liviu Dragnea” s-au înfruptat mulți baroni, mulți primari și președinți de Consilii Județene, multe firme de casă de partid, constitutind un „jaf național din bani publici”, subliniază USR PLUS. Însă PNDL nu a fost ultima pictură care a umplut paharul răbdării reprezentanților și electoratului USR PLUS, ci demiterea ministrului justiției peste noapte. Și dezinformările ulterioare ale premierului legate de aceste lucruri.

USR PLUS îi invită alături de ei în demersul de demitere pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin. Celorlalte forțe politice le este solicitată neintrarea în tergiversări și jocuri politicianiste.

E momentul să vedem dacă discursul se transpune în fapte. Florin Cîțu trebuie să plece. Este o moțiune necesară și poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coalția îi retrage sprijinul politic.

USR PLUS a anunțat că va susține o moțiune de cenzură în seara în care premierul l-a demis pe ministrul Stelian Ion, fără vreo discuție prealabilă. Principalele declarații ale Ministrului Justiției:

  • Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.
  • Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului. Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului.
  • Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută.

USR PLUS dorește depunerea și votarea urgentă a moțiunii de cenzură

Reprezentanții USR PLUS cer Coaliției să ia act de lipsa unei majorități care să susțină Cabinetul Cîțu și solicită declanșarea de urgență a negocierilor pentru desemnarea unui nou premier care să formeze un nou guvern. În situația în care discuțiile din Coaliție vor eșua în propunerea unui nou premier, USR PLUS va susține o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, anunțau în 1 septembrie reprezentanții partidului.

Ministrul Stelian Ion rămâne propunerea USR PLUS pentru Ministerul Justiției și în viitorul guvern şi are tot sprijinul pentru continuarea reformei din justiție, inclusiv desființarea SIIJ şi concursurile transparente de numire ale procurorilor-şefi, procese întrerupte de iresponsabilitatea premierului Cîțu.