Inițiativa legislativă a USR PLUS privind accesul online la registrul salariaților mai aproape de aprobare
Inițiativa legislativă a senatorului Sergiu Vlad și colegilor săi de la USR PLUS privind accesul online la registrul general de evidență a salariaților a fost avizată favorabil de Consiliul Economic și Social (CES). Scopul modificării Codului Muncii este simplificarea, debirocratizarea și digitalizarea procedurii de obținere a unui extras din registrul de evidență a salariaților.
Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea art.34 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii ar urma să facă registrul accesibil online, în orice moment, oricărui angajat sau fost angajat. Există în prezent acte normative anterioare care prevăd că acest registru se întocmește în format electronic, cum este HG nr. 905/2017. Însă conform prevederilor în vigoare, nu există o procedură prin care salariații să poată avea acces la portalul Inspecției Muncii și implicit la baza de date online, lucru perfect posibil pentru angajatori.
Accesul este necesar în multe situații pentru salariați, cum ar fi un extras din Registrul de evidență sau un document echivalent care atestă vechimea în muncă. Procedura birocratică, cu termen lung de soluționare pentru eliberarea unui astfel de document, creează o stare de inegalitate.
Printre avantajele inițiativei se numără debirocratizarea, digitalizarea, accesul simplificat și necondiționat, precum și folosirea eficientă a reurselor.
Reprezentanții USR PLUS spun că astfel se va tăia termenul de eliberare a documentului de la 15 zile la numai câteva minute. Metodologia de întocmire a registrului, înregistrările, condițiile privind accesul online, precum și orice alte elemente în legătură cu întocmirea acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, se mai precizează în proiectul de modificare al legii, se mai indică în inițiativa legislativă a reprezentanților USR PLUS.
În raportul favorabil pentru proiectul de lege CES precizează că Raportul din Revisal este un raport care se generează din aplicația instalată pe computer sau dintr-un soft specializat, astfel că angajatorii nu au nicio posibilitate de a verifica datele stocate în baza de date a Inspectoratului Teritorial de Muncă, pentru a verifica dacă există erori. Având în vedere aceste aspecte, nu este suficient să se reglementeze condițiile de acces la baza de date online, ci trebuie reglementată și responsabilitatea în raport cu datele, astfel încât Inspecția Muncii să aibă o responsabilitate privind corectitudinea datelor puse la dispozitie, iar termenele de actualizare să fie corelate cu cele din Hotărârea Guvemului nr. 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților, cu modificările și completăile ulterioare.