CFR Călători poate fi dusă către faliment prin nepăsarea Statului

Federaţia Mecanicilor de Locomotivă susține public nevoia urgentă de investiții de la Stat către CFR Călători, în caz contrar și în contextul liberalizării atribuirii secțiilor de circulație, societatea de transport feroviar va pierde traseele din România în fața marilor operatori de Stat din Austria, Germania, Franța sau Italia.


Guvernul nu a înţeles în ultimii 20 de ani să aloce bani pentru investiţii, mai ales că din decembrie 2023, CFR SA şi Autoritatea de Reformă Feroviară nu mai au voie să atribuie secţiile de circulaţie şi traseele decât prin licitaţie, susține preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă (FML), Iulian Măntescu, citat de Agerpres.

În contextul liberalizării atribuirii la nivelul UE, începând din decembrie 2023, a secţiilor de circulaţie (diferită de circulaţia trenurilor de călători unde există deja mai mulţi operatori, deci piața de transport feroviar este deja liberalizată) atât CFR SA cât şi Ministerul Transporturilor prin Autoritatea de Reformă Feroviară, nu vor mai avea voie să ofere secţiile de circulaţie şi traseele decât prin licitaţie.

Marii operatori din Germania sau Franța vor câștiga licitațiile

Reprezentanții sindicali precizează că în situaţia actuală CFR Călători, neavând dotări tehnice, şi nici ceilalţi 5 operatori existenți cu capital autohton românesc, nu vor avea capacitatea să concureze cu marile companii din domeniu din Uniune. Marii operatori din Germania, Austria, Italia, Franţa sau Spania sunt însă susţinuţi masiv de statele respective, s-au autorizat deja şi licenţiat la entităţi recunoscute din UE, mai subliniază FML, conluzionând că CFR Călători va fi prin urmare „spulberată”, eliminată din licitaţiile de serviciu public.

în ciuda infrastructurii feroviare proaste din România, companiile străine de transport feroviar vor fi interesate să opereze pentru că vor licita culoarele modernizate şi, odată câştigate, pe acestea nu va mai avea voie să circule un alt operator cu nicio trasă, astfel că CFR Călători, cu materialul său rulant vechi, ar putea să acopere doar linii secundare, din care nu-şi va scoate veniturile necesare să supravieţuiască.

Curtea de Conturi: vinovații sunt Ministerul Transporturilor și conducerea CFR Marfă

În momentul în care acei operatori din UE au câştigat secțiile, nu mai are voie să circule niciun operator cu nicio trasă pe culoarul respectiv şi, astfel, CFR Călători va fi nevoit să circule pe secţii secundare unde nu va produce venituri ca să supravieţuiească, argumentează Măntescu.

Liderul sindical oferă spre comparație finalul CFR Marfă pentru neimplicarea Statului Român, și audce în atenția publică auditul Curţii de Conturi care spune că principalii vinovaţi sunt ministerul şi managementul care s-a perindat la conducerea acelei societăți.

Locomotivele sunt foarte îmbătrânite, un procent între 70-80% nu au reparaţiile mari efectuate, adică situații în care se înlocuiesc anumite agregate, inclusiv cablajele. Nefiind făcute aceste reparaţii mari, nu au fost înlocuite aceste cablaje, unele s-au deteriorat şi, la o utilizare acum şi cu o suprapunere cu temperaturi foarte mari în atmosferă (pe locomotive se degajă 70-80 de grade în sala maşinilor) atunci este logic să aibă loc evenimente nedorite, cum ar fi incendiile locomotivei.

Nu este normal nici ca în luna august să nu ai buget. Am mai trecut printr-o perioadă asemănătoare – 2008-2009-2010, trei ani consecutivi în care societăţile pe calea ferată nu au avut bugetele aprobate. Ne întoarcem în timp, nu ştiu ce se întâmplă. Aici, ministrul Finanţelor, dar şi premierul trebuie să înţeleagă că până la urmă sunt societăţile Statului român, iar dacă ei nu-şi fac datoria faţă de aceste societăţi CFR Călători va ajunge în aceeaşi situaţie ca CFR Marfă, în pragul falimentului.

Iulian măntescu, preşedinte Federația Mecanicilor de Locomotivă

Vinovăţia aparţine Statului român, precizează reprezentantul sindicatului. Acesta atrage atenția că Guvernul nu a înţeles în ultimii 20 de ani, şi în special din 2010 încoace, să aloce bani pentru investiţii la CFR Călători, care până în 2005 au fost respectate planurile de reparații mari.

Subvenţia către CFR Călători redusă de Guvernul Cîțu cu 180 de milioane lei

Lipsa de finanţare este principala cauză pentru situaţia în care se află materialul rulant al CFR Călători. Tăierea faţă de anul 2020 cu 180 de milioane lei din subvenție, adică din bugetul pentru reparaţii, modernizări locomotive şi vagoane aduce la neperformanța și falimentul în viitorul preconizat.